1-kroneseddelen kjent som "bolsjevik"
- et stikk til Russland

I perioden rundt første verdenskrig opplevde Norge mangel på metall på grunn av krigen, noe som gjorde det vanskelig å prege mynter. Som en midlertidig løsning åpnet Norges Bank for å utstede skillemyntsedler eller nødsedler den 14. desember i 1917. Behovet for disse sedlene var så stor at flere kom i omløp samme år.

På denne tiden var den russiske revolusjonen i gang, og ordet "bolsjevik" var kjent i Norge. "Bolsjevik" var blitt et skjellsord som ofte ble brukt til å beskrive noe negativt eller under par. På grunn av nødseddelens enkle utseende begynte folk å kalle den en "bolsjevik". Navnet ble hengende, og seddelen er fremdeles den dag i dag kjent som en "bolsjevikseddel".

Bestill i dag og se frem til å motta: 

  • Norges aller første nødseddel - kjent som en "bolsjevik"
  • En historisk, spennende og ettertraktet norsk krigsseddel
  • En av KUN 4 sedler tilgjengelig i dag!

"Bolsjevikseddelen" kan bli ditt for 2.650 kr (+ 69 kr frakt). Om du ønsker kan du dele beløpet i 2 mindre, rentefrie delbetalinger à 1359,5 kr (inkludert frakt) ved bestilling.

Ettertraktet samleområde

Sedler, mynter og medaljer knyttet til krig er blant våre mest populære samleområder. Objekter som gir et øyeblikksbilde av Norges historie og arv under vanskelige, historiske og spennende tider vil alltid være ettertraktet. 1-krone nødseddelen fra 1917 er et av flere gode eksempel på dette.

Sammen med din nødseddel får du helt uten ekstra kostnader en informativ albumside montert i en spesialprodusert lomme som forhindrer gulning og slitasje av din seddel. På denne måten kan du presentere og oppbevare sedlen trygt.

Vi har i dag kun 4 ettertraktede 1-kronesedler tilgjengelig. Vi anbefaler derfor å bestille nå for å sikre deg en historisk, spennende og ettertraktet krigsseddel. 

Spesifikasjoner
Utgiverland:
Norge
Pålydende:
1 krone
Utgivelsesår:
1917-1915
Farge:
Grønt trykk på lysebrun bakgrunn
Advers:
En krone på grønn bakgrunn
Rever:
Motiv av Norges riksvåpen
Vannmerke:
Alle typer, normalt, omvend, høyrevendt og venstrevendt.
Format:
ca 105 x 68 mm
Signatur:
S. Cederholm
Kvalitet:
Usirkulert