Sjelden norsk myntskatt fra 1600-tallet! 

  • Svært ettertraktet og sjelden originalmynt fra Kong Frederiks krig mot Sverige 
  • Inntil 369 år gammel sølvmynt preget i Christiania
  • Innleder en samling med ettertraktede norske markmynter
    - helt uforpkliktende!
  • Fri frakt og 30 dager full returrett!

Kong Frederik IIIs eneste 1 mark
Nå kan du bli eier av en svært ettertraktet og sjelden 1-mark i sølv fra en svært urolig tid i norsk historie. I krigen hvor denne sølvmynten sirkulerte, ble Trondheims len, som omfattet Trøndelag, Nordmøre og Romsdal underlagt Sverige, og det pågikk heltemodige kamper fra norsk side for å gjenerobre de tapte landområdene.

Sølvmynt preget i Christiania
Under kongens regime ble alle norske mynter slått i Oslo. I perioden 1628-1695 lå det et privat drevet myntverk i det som nå heter Myntgaten. Det var den kjente Christiania-familien, Grüner, som drev myntverket, samme familie som gav navnet til det som i dag er den populære bydelen Grünerløkka i hovedstaden. 

Kong Frederik IIIs Krig mot Sverige

I 1655 rykket Sverige inn i Polen for å ta tilbake land som en gang tilhørte Sverige. Da kampene i Polen ble svært utfordrende for de svenske militærstyrkene, oppmuntret Det tysk-romerske riket og Spania Kong Frederik III av Danmark til å angripe Sverige. En krig Kong Frederik selv mente ville styrke hans posisjon på hjemmebane og samtidig sørge for at Bremen og Halland igjen ble dansk. Den 3.juni 1657 erklærte Kong Frederik III derfor krig mot Sverige.

I Norge gikk krigshendelsene som fant sted her langs svenskegrensen under navnet Krabbefeiden, etter navnet på øverstkommanderende for troppene i Sør-Norge, generalmajor Iver Krabbe.

Kong Frederik IIIs taktikk endte helt feil. For første gang på mange år frøs Øresund til, og svenske styrker overrasket danskene ved å marsjere over isen og besatte København og Sjælland. Dermed ble danskekongen presset til å underskrive en fredstraktat i Roskilde 26. februar 1658, hvor han måtte avstå Skåne, Halland og Blekinge. Kong Frederik III ville helst ikke avstå noe norsk jord, men så seg nødt til å gi svenskene Romsdal, Nordmøre og Trøndelag med Trondheim, samt Bohuslän, som inntil 1658 var norsk. 13 år tidligere hadde Danmark-Norge måttet avstå Jemtland og Härjedalen til svenskene.

Senere samme år valgte svenskene å bryte freden. I et nytt angrep på København var målet å ta hele det dansk riket inkludert Norge. I Norge kjempet man mot, og faktisk klarte man å ta tilbake Nordmøre, Romsdal og Trondheim og svenske angrep ved Halden ble avvist. Danmark fikk hjelp av Nederland og denne gang var det svenskene som var tapende part i fredsavtalen. Allikevel, ved freden i København i 1660 fikk kongen kun Bornholm, Trondheim, Romsdal og Nordmøre tilbake, og Bohuslän, Jemtland og Härjedalen var tapt for Norge for alltid.

Norske mark - folkets mynter på 1600-tallet!
Ikke alle er like kjent med at vi har hatt mark som valuta i Norge. På 1600-tallet var det tre myntbenevnelser i Norge; skilling, mark og speciedaler. Inndelingen var slik at 1 speciedaler = 6 mark, og 1 mark = 16 skilling. Dette medførte at: 1 speciedaler tilsvarte 96 skilling.

I dag synes vi en slik inndeling er tungvint, og spesielt finner vi det underlig at man delte en daler i 96 skilling i stedet for 100. Men titallssystemet slik vi kjenner det i dag var enda ikke i bruk i Norge, og man tok i stedet utgangspunkt i tall som var lett å dele med som 2,4,6,8,12,16 osv. Tenk for eksempel på hvor mye enklere det er å dele et eple i åtte biter enn 10, og du ser hvordan man tenkte den gangen.

Speciedaler var forbeholdt de mest velbeslåtte i samfunnet og det var mark- og skillingsmynter som i hovedsak ble brukt i den daglige handel og vandel blant folk flest.

 

Original sølvmark i god samlekvalitet 
Våre norske marker i sølv leveres i en spesialdesignet kapsel med logo, slik at du kan være helt sikker på at din mark mynt har blitt kvalitetssikret av våre eksperter.

MERK: Vi har kun et fåtall eksemplarer av Frederik IIIs eneste 1-mark for salg, og må derfor begrense antallet mynter til kun en mynt per samler.

Spesifikasjoner
Pålydende:
1 Mark
Konge:
Frederik III
Årstall:
1649 - 1669
Metall:
Sølv
Diameter:
27 mm
Vekt:
5,56 gram
Myntverk:
Christiania
Utgivelsesland:
Norge
Kvalitet:
God samlekvalitet

Begynn å samle norske markmynter helt uforpliktende!
Er du heldig og blir en av de som lykkes med å sikre seg Kong Frederik IIIs første norske 1-mark i sølv, innleder du en samling med andre norske mark-mynter i sølv, helt uforpliktende. Vi har i lang tid arbeidet med å få tak i flere av de viktigste og mest attraktive markmyntene i Norge. Dette er et samleområde for den dedikerte og kresne myntsamleren. Gjennom Samlerhuset kan du få tilgang til en samling med samtlige 1,2 og 4 mark i sølv preget i Norge i tidsperioden 1644 til 1736

Samle norske mark komplett!
I løpet av Samlerhusets historie har vi sjelden vært med å tilby et viktigere parti med eldre norske sølvmynter. Samlingen består av samtlige norske mark, utgitt under 4 dansk-norske konger, i valørene 1, 2 og 4 mark i sølv. Norske mark ble utgitt i perioden 1644 - 1736, knappe 92 år, i en periode hvor noen av Norgeshistoriens mest utsøkte mynter ble preget.

Kun plass til et fåtall nye samlere!
Det er kun et fåtall heldige samlere som nå kan bli innlemmet i den eksklusive samlingen med norske mark. Vi sender deg en ny markmynt ved sjeldne anledninger, og ikke oftere enn en gang i måneden. Ofte kan det ta atskillig lengre tid, etter som beholdningen av ulike markmynter er svært beskjeden. Tilgang i markedet setter klare begrensninger. Du kan når som helst avslutte samlingen uten å oppgi grunn, og har alltid 30 dager full returrett på alle forsendelser. Du samler således med full trygghet. Det er første gang vi har mulighet til å tilby våre samlere samlingen Norske Mark.

Benytt deg derfor av dette tilbudet og bli en av et fåtall eiere av denne inntil 369 år gamle norske 1-marken i sølv.

Salgs- og leveringsbetingelser
Mine Samlerhuset fordeler
1. Jeg kan sikre meg en ettertraktet norsk 1 mark i sølv fra Kong Frederik IIIs dramatiske krig mot Sverige. Denne ettertraktede 1 marken kan nå bli min for kun 8.500 kroner. Mynten er i god samlekvalitet. Samlerhuset dekker frakt for mynten. Tilgangen er svært begrenset, og jeg er innforstått med at det kun er én mynt per person og at ordrer prioriteres i innkommet rekkefølge.

2. Jeg trenger ikke å betale noe nå, men mottar mynten sammen med faktura med 14 dager forfall, og kan studere den i fred og ro før jeg betaler. Mynten sendes per post, og leveringstid er normalt 5-10 dager.

3. Norske mark er sjeldne og det er langt større etterspørsel enn antall tilgjengelige mynter. Sikrer jeg meg mynten er jeg samtidig garantert plass på en liten, eksklusiv liste over samlere som har prioritert tilgang til norske markmynter i sølv.

4. Som samler med prioritert tilgang får jeg tilsendt en ny mynt om lag én gang i måneden, eller sjeldnere hvis tilgangen er alt for begrenset. Jeg har ingen garanti for at jeg over tid vil få tak i en komplett samling med norske mark, men jeg har garanti for at jeg er på fortrinnsrettslisten når Samlerhuset får tak i de utvalgte markmyntene. Det er ingen bindingstid og ingen minstekjøpsforpliktelse.

5. Prisen for de ulike markene i samlingen varierer avhengig av årgang, kvalitet og sjeldenhet. Samlerhuset byr på frakt.

6. Bestiller jeg Kong Frederik III 1-mark via Samlerhusets nettsider kan jeg som regel velge betalingsmåte; kort eller faktura. Kortet belastes når varene sendes. Velger jeg å betale med kort for et samleobjekt som innleder en samling, vil videre myntleveranser i samlingen belastes samme kort. Bestiller jeg via telefon, faks, epost eller bestillingskupong, vil faktura følge med i forsendelsen, med 14 dagers betalingsfrist.

7. I løpet av samleperioden mottar jeg uten ekstra kostnad et vakkert myntskrin i tre for elegant oppbevaring og presentasjon av markmyntene. Vår normalpris for myntskrinet er 450 kr, men jeg betaler intet ekstra for dette.

8. Jeg har alltid 30 dager returrett, mot at jeg selv dekker returporto. Jeg samler kun så lenge jeg selv ønsker. Vil jeg avslutte samlingen, utsette forsendelser, endre forsendelsesintervall eller betale i bekvemme, rentefrie månedlige rater tar jeg bare kontakt med Samlerhuset via tlf 0 25 50, brev eller epost, alt etter hva som er enklest for meg. Alle kjøp fra Samlerhuset dekkes alltid av angreretttloven.

9. Samlerhuset garanterer, uten tidsbegrensning eller andre forbehold, ektheten for alle våre samleobjekter. Ekthetssertifikat medfølger.

10. Samlerhusets formål er å formidle historien knyttet til mynter og andre samleobjekter, og gjøre samling tilgjengelig for flest mulig. Vi selger til samlere som er opptatt av samleglede og historie. Vi garanterer ikke at mynter eller andre samleobjekter stiger i verdi eller beholder sin opprinnelige verdi. Eventuell tidligere verdiutvikling er ingen garanti for fremtidig verdiutvikling.