Stikk til Sverige og svenskene

Valget av nordmenn til å pryde seddlene til vår andre seddelserie er uten tvil et sterkt stikk til Sverige. Man kunne ha valgt ukontroversielle personer som Henrik Ibsen eller Bjørnstjerne Bjørnson, men valget falt i stedet på Wilhelm Frimann Koren Christie og Tordenskiold. Det sier noen om kong Oscar IIs fleksible holdning til Norge at det var mulig for oss å avbilde disse to «Sverige-døderne» på sedlene våre.

10 kroner er den første seddelen i vår andre seddelserie som både har Tordenskiold og Christie på forsiden. Tordenskiold tok som kjent skikkelig innersvingen på kong Karl XII da den store svenske krigerkongen angrep Norge i 1716. Svenskekongen ville erobre Norge fra Danmark for å få kontroll over den norske skipsfarten og sølvgruvene på Kongsberg. Da kongen og hans menn angrep Fredrikshald Festning ved Halden så Tordenskiold sitt snitt til å stikke av med hele den svenske krigsflåten, som hadde ankret opp i nærheten. Røvertoktet i Dynekilen var et alvorlig slag for svenskene og et kupp for Tordenskiold og Norge.

Tordenskiold og Christie er kanskje de to nordmennene som har gitt oss de største seirene over Sverige og som har bidratt mest til norsk uavhengighet fra svenskene. Uten Tordenskiold og Christie kunne vi hatt svensk som skriftspråk i dag og flagg i blått og gult.

Vi har kun 9 stykk sedler tilgjengelig, så her gjelder det å være rask!

- Skulle det være utsolgt, så kan du kontakte vår hyggelige kundeservice og snakke med dem, og si at du er interessert i liknende sedler, så kan de hjelpe deg med å se om vi har noen andre fantastiske sedler!

Spesifikasjoner
Utgivelsesland:
Norge
Pålydende:
10 kroner
Utgivelsesår:
1927
Farge:
Mørkfiolett trykk på lysebrun bakgrunn
Gravør:
Bradbury, Wilkinson og Co. Ltd., London
Advers:
Portrett av Wilhelm Frimann Koren Christie og Tordenskiold
Revers:
Stilisert vikingkonge, olavrose og kronet riksvåpen
Vannmerke:
Uten vannmerke
Format:
127 x 72 millimeter
Signatur:
Cederholm