* Bildet er kun ment som illustrasjon, og viser en av myntene vi har inne

Norges første 1-øre i bronse 

1-øre 1876 er den alle første norske 1 øre-mynten utgitt i bronse. Utgivelsen tokk plass etter at Norge i 1875 gikk inn i en felles myntunion med Sverige og Danmark. Sverige og Danmark hadde allerede gått over i en felles myntunion to år tidligere, i 1873.

Dermed var en 360 år lang tradisjon med skilling over. Imidlertid var det ikke udramatisk å få gjennomført endringen fra skilling og daler til øre og krone. 1800-tallet er kanskje det mest dramatiske århundre i europeisk historie. Man gikk fra Jordbruk til industri, fra hest og kjerre til tog og bil, fra mange små land til færre og mer dominerende store land og ikke minst fra skilling og daler til øre og krone.  

Bestill i dag og se frem til å motta:

  • En Norsk originalmynt i tilnærmet usirkulert kvalitet
  • Mynt utgitt under Kong Oscar II 
  • Historisk bronsemynt - Preget ved Den Kongelige Mynt på Kongsberg i 1876

Felles skandinavisk myntunion

Skandinavisme, en bevegelse som arbeidet for et tettere samarbeid mellom Norge, Sverige og Danmark, førte i 1863 til ideen om en felles myntunion. Ideen var at om man kunne bruke hverandres mynter i hverandres land, ville fri handel og samkvem gå lettere. Tanken om så mange felles løsninger som mulig var dominerende på 1850- og 60-tallet og førte til slutt til den skandinaviske myntunionen. Unionen holdt i omtrent 40 år, både før og under unionen var det usikkerhet kynttet til sammarbeidet. 

Utgitt under Kong Oscar II - Etterspurte mynter

Like etter at Kong Oscar II overtokk som konge, var en formidabel revolusjon i vårt pengevesen i gang. I ettertid har denne revolusjonen lagt grunnlaget for et flott samleområde. Mynter utgitt under Kong Oscar II er blant våre mest populære mynter, både speciedalere, skillings-, kroner- og øre-mynter er svært etterspurt. 

Myntens advers side har motiv av Kong Oscar IIs monogram og et kronet riksvåpen, motivet er en gjennganger på 5-øre, 2-øre og 1-øre myntene til Oscar II. Det kronede riksvåpenet er å finne på alle mynter utgitt under Oscar II. Revers side viser valørangivelsen, 1 øre, omgitt av en eikekrans. i Revers nedre bue: Den Kongelige Mynts hammer og bergsjern omgitt av myntens pregeår: 1876

Spesifikasjoner
Valør:
1 øre
Konge:
Oscar II
Diameter:
16 mm
Metall:
Bronse
Vekt:
2 g
Myntverk:
Den Kongelige Mynt på Kongsberg
Utgivelsesår:
1876
Kvalitet:
Nær usirkulert
Opplag:
8.000.000
Land:
Norge