Norges aller siste 2-krone i sølv!
I 1917 ble Norges aller siste 2-krone i sølv utgitt. Dett er en mynthistorisk begivenhet som markerte slutten på en over 900 år lang tradisjon med norske sirkulasjonsmynter i sølv.  Denne historiske sisteutgaven er en obligatorisk sølvmynt i enhver norsk myntsamling, og grunnet svært begrenset tilgjengelighet, er det ikke ofte vi har mulighet til denne mynten til våre samlere.

Vi har nå et begrenset antall av Norges siste 2-krone i sølv fra 1917 som vi tilbyr til kun 495 kroner fraktfritt tilsendt (vår ord. pris 675 kroner + 49,95 kr frakt, til sammen 724,95 kroner). Benytter du deg av dette tilbudet sparer du hele 229,95 kroner! Dette er en svært god pris. Samlerhuset byr i tillegg på frakt og ekspedisjon!

 • Norges siste 2 krone i sølv til kun 495 kroner fraktfritt tilsendt! (vår ord.pris 675 kroner + frakt 49,95 kr, til sammen 724,95 kr). Du sparer 229,95 kroner!
 • Norges siste sølvmynt med pålydende 2 kroner
 • Flaggskipet blant våre første originale krone- og øremynter
 • Stor, tung sølvmynt - 31 mm, 15 gram, 80 % sølv
 • Innleder uforpliktende samlingen "Norske 2-kroner i sølv"
 • Alltid 30 dager full returrett

MERK: Vi har kun få mynter tilgjengelig og må derfor begrense antallet til én mynt per samler. Vi anbefaler deg å bestille i dag for å sikre deg din historiske 2-kroner!

Da Norges bank ble tvunget til å bytte sølv mot papir

I det dramatiske året 1917 var mangel på 2-kroner i sølv et stort problem i Norge. Det var knapphet på sølv og andre myntmetaller som følge av 1. verdenskrig.  I avisene fra 1917 kunne man ved siden av grufulle skildringer fra skyttergravene på kontinentet lese om bedriftseiere som ikke visste sine «arme råd» om hvordan de skulle klare utbetale lønninger til sine ansatte som følge av mangel på 2-kroner.

Det å spare sølvmynter ble ansett som en «besynderlig ide» og det ble spekulerte i om svenske arbeidere sendte hjem 2-kroner til sine familier og dermed bidro til å forsterke sølvmynt mangelen. Spekulasjonene ble så store at postvesenet måtte rykke ut og forby all sending av mynter med post.

Mangelen ble så prekær at Norges Bank i 1917 og 1918 måtte trykke 1- og 2-kronersedler. Nordmenn antok nok at dette kun var en midlertidig løsning, men den norske 2-kronermynten i sølv ble aldri igjen preget etter 1917. Dermed ble 2-kronen fra 1917 den siste av sitt slag og punktum for en over 900 år lang tradisjon med norske sirkulasjonsmynter preget i sølv.  

Over 70 % av totalopplaget er inndratt!
Av totalopplaget på de Norske 2-kronene er over 70 % av myntene inndratt av Norges Bank (tall hentet fra Den Kongelige Mynts årsberetning i 1983). I tillegg har et stort antall mynter gått tapt som resultat av omsmelting gjort av privat personer. Av det resterende opplaget av norske 2-kroner i sølv, vet vi at det er få tilgjengelig i god samlekvalitet. Nå har Samlerhuset et begrenset antall eksemplarer av Norges siste 2-kroner i sølv som vi tilbyr til våre samlere.

Spesifikasjoner
Pålydende:
2 kroner
Årstall:
1917
Kvalitet:
God samlekvalitet
Metall:
Sølv
Diameter:
31 mm
Vekt:
15 gram
Utgivelsesland:
Norge
Konge:
Haakon VII
Myntverk:
Den Kongelige Mynt på Kongsberg

Populært samleområde
 

Norske 2-kroner i sølv er et populært samleområde for norske samlere. Flotte motiver, historiske vitnesbyrd fra nære generasjoner og en overkommelig pris, gjør dette til et samleområde med bred appell. Ved å starte samlingen Norske 2-kroner i sølv, vil du ha du muligheten til å sikre deg alle 2-kronene som er gitt ut av Oscar II og Haakon VII.  Enkelte årstall er vanskelig å få tak i og du må derfor måtte regne med at enkelte av myntene i samlingen kan ha lengre leveringstid. Du har som alltid 30 dagers full returrett og samler så lenge du selv ønsker. Du samler således med full trygghet. 

Store, tunge sølvmynter

Norske 2-kroner i sølv er virkelig folkekjære mynter blant norske samlere. De store og tunge myntene i sølv, er stolte nasjonalsymbol som på tiden de sirkulerte var høyt aktede mynter. Fra 1878 til 1917 ble det gitt ut totalt 25 forskjellige 2-kroner i sølv i Norge. Dette var i mange år den høyeste valøren noen norsk sølvmynt hadde. Norske 2-kroner var store, tunge og gode å holde i hånden, og representerer noe av det vakreste i norsk myntkunst.

Myntene som bygget vår norske identitet

Etter unionsoppløsningen i 1905 var det stort engasjement rundt valg av motiver på de nye myntene våre, og mange som hadde en mening om hvordan de skulle se ut. 2-kronene i sølv var fulle av norske symboler, og selve flaggskipet i datidens myntrekke. Dette var en av faktorene som var med på å bygge vår identitet.

God samlekvalitet

Samlerhuset kvalitetssikrer alle mynter, og de er uten unntak i god samlekvalitet. God samlekvalitet vil si at mynten har vært i sirkulasjon og bærer naturlige preg av tidens tann, men hoveddetaljer er tydelige og mynten er full identifiserbar. Samlerhuset vil alltid strebe etter å levere best mulig kvalitet av tilgjengelige mynter som er representativ for sin type.

Vi sender deg en mynt i måneden så langt tilgangen tillater det. Av og til må du forvente å vente litt lengre siden myntene kan være vanskelig å få tak i. Du kan når som helst avslutte samlingen uten å oppgi grunn, og har 30 dager full returrett på alle forsendelser. Du samler således med full trygghet.

 1. Jeg kan sikre meg Norges siste 2-kroner  i sølv utgitt i 1917 til kun 495 kroner (vår ord. pris 675 kroner + 49,95 kr frakt, til sammen 724,95 kroner). Benytter jeg meg av dette tilbudet snarest sparer jeg 229,95 kroner! Mynten er i god samlekvalitet Samlerhuset dekker frakt og fraktforsikring for mynten. Tilgangen er svært begrenset, og jeg er innforstått med at det er kun én mynt per person og at ordre prioriteres i innkommet rekkefølge.
   
 2. Jeg trenger ikke å betale noe nå, men mottar mynten sammen med faktura med 14 dagers forfall, og kan studere den i fred og ro før jeg betaler. Mynten sendes per post, og leveringstid er normalt 5-10 dager.  
   
 3. Norske 2-kroner i sølv er sjeldne og det er langt større etterspørsel enn antall tilgjengelige mynter. Sikrer jeg meg mynten er jeg samtidig garantert plass på en liten, eksklusiv liste over samlere som har prioritert tilgang til norske 2-kroner i sølv fra perioden 1874-1917. I denne perioden utkom det i alt 25 ulike årganger med 2-kroner i sølv.
   
 4. Som samler med prioritert tilgang får jeg tilsendt en ny mynt om lag hver 30. dag, eller sjeldnere hvis tilgangen er alt for begrenset. Jeg har ingen garanti for at jeg over tid vil få tak i alle de norske 2-kronemyntene, men jeg har garanti for at jeg er på prioritetslisten når Samlerhuset får inn 2-kroner. Det er ingen bindingstid og ingen minstekjøpsforpliktelse.
   
 5. Prisen for de ulike 2-kronermyntene i samlingen varierer avhengig av årgang og sjeldenhet. Frakt og forsikring tilkommer med 49,95 kr.
   
 6. Bestiller jeg Norges siste 2-kroner via Samlerhusets nettsider kan jeg som regel velge betalingsmåte; kort eller faktura. Kortet belastes når varene sendes. Velger jeg å betale med kort for et samleobjekt som innleder en samling, vil videre myntleveranser i samlingen belastes samme kort. Bestiller jeg via telefon, faks, epost eller bestillingskupong, vil faktura følge med i forsendelsen, med 14 dagers betalingsfrist.
   
 7.  I løpet av samleperioden mottar jeg uten ekstra kostnad et vakkert myntskrin i tre for elegant oppbevaring og presentasjon av 2-kronemyntene. Vår normalpris for myntskrinet er 450 kr, men jeg betaler intet ekstra for dette.
   
 8. Jeg har alltid 30 dager returrett, og betaler selv returporto for forsendelser jeg returnerer. Jeg samler kun så lenge jeg selv ønsker. Vil jeg avslutte samlingen, endre forsendelsesintervall eller betalingsmåte, tar jeg bare kontakt med Samlerhuset via tlf, brev eller epost, alt etter hva som er enklest for meg. Alt kjøp fra Samlerhuset dekkes alltid av angrerettloven.
   
 9. Samlerhuset garanterer, uten tidsbegrensning eller andre forbehold, ektheten for alle våre samleobjekter.
   
 10. Samlerhusets formål er å formidle historien knyttet til mynter og andre samleobjekter, og gjøre samling tilgjengelig for flest mulig. Vi selger til samlere som er opptatt av samleglede og historie. Vi garanterer ikke at mynter eller andre samleobjekter stiger i verdi eller beholder sin opprinnelige verdi. Eventuell tidligere verdiutvikling er ingen garanti for fremtidig verdiutvikling.