Det er ikke ofte vi kan tilby denne norske myntskatten - Kong Frederik IIIs aller første 2 mark i sølv. Den nesten 400 år gamle sølvmynten kan nå bli din, men vær rask, vi har svært begrenset antall av førsteutgaven tilgjengelig i dag! 

Dette kan du glede deg til:

Kong Frederik IIIs aller første norske 2 mark i sølv
■ Nesten 400 år gammel
originalmynt
■ Preget i Christiania,
før myntverket på Kongsberg ble opprettet


Sølvmynten kan bli din for 8.500 kroner. Dersom du ønsker å dele beløpet inn i bekvemme rentefrie rater kan du ringe oss på 0 25 50, så hjelper vi deg gjerne! Oppgi bestillingsnummer 47028246.


Myntskatt med utsøkte detaljer

Kong Frederik IIIs overtagelse av den dansk-norske tronen i 1648 markerer ett skille i norsk mynthistorie. Myntene som ble preget under han som myntherre ble mer forseggjort enn tidligere, noe som også gjenspeiler den generelle kunstneriske utviklingen i samfunnet. Denne 2-marken som ble utgitt i perioden 1649-1669 er ett godt eksempel på dette. Se bare disse storslåtte detaljene:

Preget i Christiania

Under kongens regime ble alle norske mynter preget i Oslo. I perioden 1628-1695 lå det et privat drevet myntverk i det som nå heter Myntgaten. Det var den kjente Christiania-familien, Grüner, som drev myntverket, samme familie som gav navnet til det som i dag er den populære bydelen Grünerløkka i hovedstaden.
 

Norske mark - folkets mynter på 1600-tallet!

Ikke alle er like kjent med at vi har hatt mark som valuta i Norge. På 1600-tallet var det tre myntbenevnelser i Norge; skilling, mark og speciedaler. Inndelingen var slik at 1 speciedaler = 6 mark, og 1 mark = 16 skilling. Dette medførte at: 1 speciedaler tilsvarte 96 skilling.

I dag synes vi en slik inndeling er tungvint, og spesielt finner vi det underlig at man delte en daler i 96 skilling i stedet for 100. Men titallssystemet slik vi kjenner det i dag var enda ikke i bruk i Norge, og man tok i stedet utgangspunkt i tall som var lett å dele med som 2,4,6,8,12,16 osv. Tenk for eksempel på hvor mye enklere det er å dele et eple i åtte biter enn 10, og du ser hvordan man tenkte den gangen

Speciedaler var forbeholdt de mest velbeslåtte i samfunnet og det var mark- og skillingsmynter som i hovedsak ble brukt i den daglige handel og vandel blant folk flest.
 

Vi har svært begrenset antall av Frederik IIIs første 2 mark for salg, og må derfor begrense antallet mynter til kun én mynt per samler. Bestill allerede nå for å sikre deg ett eksemplar!
Spesifikasjoner
Pålydende:
2 mark
Årstall:
1649-1669
Kvalitet:
God samlekvalitet
Metall:
Sølv
Diameter:
Ca 30-35 mm
Vekt:
Ca 11,13 gram
Myntverk:
Christiania