Bestill i dag - spar 300 kroner
Kompletter ditt sett i dag ved å bestille minnemynten som hedrer den norske 331 skvadronen i Royal Air Force. Mynten bærer motiv av tre norske piloter foran en spitfire. Normal pris for mynten er 499 kroner, men kan bli din for kun 199 kroner, inkludert frakt. Du sparer dermed 300 kroner.

Nordmenn i tjeneste hos britiske Royal Air Force
9. april 1940 angrep tyskerne Norge. De om lag 80 tyske flyene på vei nordover ble angrepet av en håndfull norske fly som tok av fra Fornebu. Norgeshistoriens første luftkamp fant sted over indre Oslofjord i morgentimene. Etter at okkupasjonen var et faktum evakuerte noen hundre menn fra Hæren og Marinens Flyvåpen til Storbritannia. Herfra gikk ferden videre til Toronto i Canada og treningsleiren Little Norway. En strøm av frivillige fulgte. Bare de færreste kom gjennom nåløyet for å bli flyvere, men man trengte også navigatører, telegrafister, motormekanikere og skyttere.

Det var fire norske skvadroner som ble organisert som en del av britiske Royal Air Force. I tillegg hadde 70 britiske skvadroner nordmenn i tjeneste. Over 3.000 nordmenn passerte gjennom Little Norway-leiren i Canada og reiste videre til England.

En varig hyllest til de norske krigsflyverne
De norske pilotene og bakkemannskapet kjempet for Norge i fremmed himmel. Likevel fikk de ikke den anerkjennelsen de fortjente her hjemme. Kun 1 av 5 jagerflyvere kom hjem. Selvom de daglig hadde risikert livet for frihet, fikk de høre at de var heldige som hadde vært utenlands mens Norge var okkupert. Det ble sagt at hjemmefronten hadde vunnet krigen. Denne historien er en ukjent del av norsk krigshistorie, og det er på tide at de norske krigsflyverne får den ære de fortjener. 

Spesifikasjoner
Pålydende:
One Crown
Utgivelsesår:
2019
Kvalitet:
Proof-like
Metall:
Bronse belagt med 24 karat rent gull
Diameter:
38,61 mm
Vekt:
33 gram
Opplag:
10.000
Utgivelsesland:
Gibraltar