Transporten av den norske gullbeholdningen fra Norges Bank 9. april 1940 tilhører et av krigens mest dramatiske avsnitt. Mens den tyske krysseren Blücher var på vei inn Oslofjorden og tyske krigsfly kretset over hovedstaden, ble den norske gullbeholdningen fraktet ut av Oslo. Under Bankplassen i Oslo befant det seg gullbarrer og gullmynter med en samlet vekt på 50 tonn. Gullet hørte til tyskernes fremste mål i Norge.

 

Flukten ut av Oslo var imidlertid ikke det mest dramatiske som skjedde under gulltransporten. Under tyskernes bombing av Åndalsnes og Molde unnslapp gullet bokstavelig talt mellom bombenedslag, brann og tyske skuddsalver. Flukten nordover langs kysten til Tromsø skjedde under stadig trussel fra tyske krigsfly.

 

Svein Harald Gullbekk er professor i numismatikk ansatt ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Han er en av Norges fremste eksperter på mynthistorie og har publisert en rekke vitenskapelige artikler, bøker og andre publikasjoner. Sammen med blant andre Ronny Hatletvedt drev han i sin tid Monetarius, som spesialiserte seg på eldre og antikke mynter. 

Spesifikasjoner
Utgivelsesår:
2009
Språk:
Norsk
Format:
35 sider