Blir 2017 året med laveste myntopplag siden 1875?

Bruken av mynter og sedler har falt markant de siste årene. Norges Banks beholdninger av mynt har derfor vist seg store nok, og det blir derfor produsert svært få mynter i 2017. Selv om året ikke er helt omme tyder alt på at det samlede opplagstallet for norsk mynt i 2017 blir et av det laveste etter innføring av kroner og ører for over 140 år siden. Det sier litt om hvor sjeldne årets mynter er.

Det Norske Myntverket ønsker å gjøre en forskjell. Årets utgave av Proof Exclusive settet er derfor utgitt med en minnemedalje i rettferdig gull, av den samme type man finner i Nobels fredsprismedalje! Organisasjonen Fairmined arbeider for å bedre forholdene for gruvearbeidere over hele verden. Det har ikke bare betydning for den enkelte gruvearbeideren, men også hele samfunnet rundt.  

Fairmined-sertifisert gull betyr at gullet kan spores fra den enkelte gruven til endelig samleobjekt. Miljøhensyn er vel ivaretatt. Helse, sikkerhet, lønn og rettigheter er sikret. Per i dag er Det Norske Myntverket et av de få myntverkene i verden som er sertifisert til å prege mynt og medaljer i sporbart og rettferdig gull.

Nå kan du sikre deg:

  • Årets prestisjesett fra Det Norske Myntverket.
  • Årets mynter i beste pregekvaliteten proof
  • Første gang med FAIRMINED gullmedalje
  • Utsøkt minnemedalje i 99,9% rent sporbart og rettferdig gull.
  • Kun 150 nummererte sett
  • Offisiell utgivelsespris 4.950 kroner
  • Samlerhuset spanderer frakten

Preget av Det Norske Myntverket
Det Norske Myntverket preger alle mynter på oppdrag av Norges Bank. I 2017 preges det kun to sirkulasjonsmynter, 20-kronen og 5-kronen. Norges Bank har rett og slett tilstrekkelige lagerbeholdninger av både 1- og 10-kronemynter, så disse myntene trenger man ikke å prege i 2017. De er derfor heller ikke med i årets prestisjesett. 

Spesifikasjoner:

Pålydende: Diameter: Vekt: Metall:
20-kroner 27,5mm 9,90g Nysølv (cuzn10n19)
5-kroner 26mm 7,85g Kobbernikkel (cuni25)
FAIRMINED minnemedalje 18mm 3,10g 99,9%gull 

 

 20-kroner med spesialpreg: Det første samiske landsmøtet i Trondheim 100 år
Årets 20-krone sirkulasjonsmynt med spesialpreg markerer 100-årsjubileet for det først samiske landsmøtet i Trondheim. Det første samiske landsmøtet ble avholdt i Metodistkirken i Trondheim 6-9 februar 1917, etter et initiativ av den sørsamiske kvinnen Elsa Laula Renberg. Møtet regnes som spiren til politisk oppvåkning og kamp for samenes rettigheter. På Samekonferansen i 1992 ble det vedtatt at 6. februar skulle være samefolkets dag, en felles feiring for alle samer i Sápmi (de samiske området i Norge, Sverige, Finland og Russland). Derfor ble årets 20-krone med spesialpreg utgitt 6. februar 2017.

Motivet på 20-kronens revers er laget av den samiske bildekunstneren Annelise Josefsen fra Kokelv i Finnmark. Motivet heter “Vekselvirkning” og symboliserer samspillet mellom krefter. Symbolene er hentet fra samisk mytologi og er fritt satt sammen av tegn fra runebomma, et samisk trommeinstrument. Adversen har kongeportrettet av Harald V formgitt av Ingrid Austlid Rise.

5-kroner 2017
5-kronen er formgitt av Ingrid Austlid Rise. Adversen viser St. Olavs ordenens storkorskjede med ordenstegn og omskriften «KONGERIKET NOREG». På reversen vises ornamentikk inspirert av bladet til akantusplanten, i stilen til treskjærer Ole Moene (1839-1908) 5-kronens utforming har vært den samme siden 1998. Vi må tilbake til 2012 for å finne sist gang 5-kronen ble utgitt av Norges Bank.

Årsmedaljen «H.M. Kong Harald V 80 år»
Årets prestisjesett inneholder foruten de to sirkulasjonsmyntene en flott minnemedalje preget i sporbart og rettferdig gull (FAIRMINED). Temaet for minnemedaljen er Haralds 80-års dag. Minnemedaljens motiv viser portrett av Hans Majestet Kong Harald V. Medaljen bærer første strofe av Kongesangen; «Gud sign vår konge god!» sammen med jubileumsportrettet. Årsmedaljen er utformet av tidligere sjefsgravøren på Det Norske Myntverket Ingrid Austlid Rise og dette er hennes seneste kongeportrett.

Spesifikasjoner
Opplag:
Kun 150 sett
Utgivelsesår:
2017
Kvalitet:
Proofkvalitet
Særpreg:
Individuelt nummerert
Utgiver:
Det Norske Myntverket
Spesifikasjoner:
Se beskrivelsen av prestisjesettet

Til toppen

© Copyright 2020 - Samlerhuset Norge AS | Rosenholmveien 25 | 1414 Trollåsen | Tlf: 0 25 50 eller 66 81 15 00

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bla igjennom nettstedet, godtar du vår bruk av informasjonskapsler (cookies). Les mer...