Gibraltar ligger i det sørlige Spania strategisk plassert ved Gibraltarstredet som forbinder Atlanterhavet og Middelhavet. På en klar dag kan man faktisk se over til Marokko og Afrika med det blotte øyet. Siden 1830 har Gibraltar vært en britisk kronkoloni. Spania har flere ganger forsøkt å erverve seg området, som ligger i direkte tilknytning til spansk jord, men den britiske regjeringen har uttalt at de ikke vil gå inn i samtaler om spansk overherredømme uten tillatelse fra Gibraltars regjering og folk. 

Gibraltar er en av kun to gjenværende britiske kronkolonier. Etter at Hong Kong ble overlevert Kina i 1997, er det kun Bermuda og Gibraltar igjen som ligger under den britiske kronen. 

Churchill og de gibraltarske apene
Dersom du har vært på Gibraltar har du helt sikkert møtt på de ville apene som bor der. Gibraltar er faktisk det eneste stedet i Europa i dag der det lever ville aper. Arten du kan få et relativt nært møte med på Gibraltars fjelltopp er av typen berberape, som også er utbredt i Nord-Afrika. 
Legenden sier at så lenge apene finnes på Gibraltar, vil territoriet være under britisk styre. Under 2. verdenskrig var apebestanden nede i kun syv aper og Winston Churchill beordret da å hente flere fra både Marokko og Algerie. Han ville ikke at apene skulle forsvinne, og dermed sette det britiske styret i fare. Man skal ikke kimse av gammel folketro!

Du kan sikre deg denne Churchill gullmynten til 3.498 kroner, og kan deles i 3 rentefrie rater a 1166 kroner. Kun 2015 mynter i verdensopplag!

Spesifikasjoner
Pålydende:
£10
Utgivelsesår:
2015
Kvalitet:
Proof
Metall:
99,9% Gull
Diameter:
17,96 mm
Vekt:
3,112 gram
Opplag:
2015
Utgivelsesland:
Gibraltar