Da Norge besluttet å gå over fra daler og skilling til kroner og ører ble det besluttet at én daler skulle være lik 4 kroner. Mynter ble besluttet utgitt i valører fra 1 øre til 20 kr. Småvalørene fra 1 til 5 øre skulle utgis i bronse, valørene fra 10 øre til 2 krone skulle utgis i sølv og toppvalørene 10 kr og 20 kr skulle preges i gull (på den tid fantes det en 2 kr mynt, men ingen 5 kr mynt!).

Fordi noen av myntene utkom før den formelle overgangsdatoen inntraff ble det besluttet at mynter skulle utgis med såkalte dobbeltvalør. Den høyeste valøren på 20 kr  fikk dermed dobbeltvaløren 20 kr/5 daler, og tilsvarende for de andre myntene. Dette gjorde det også mye enklere for folk å venne seg til den nye valutaen. Hvis man følte at man trengte å gjøre en rask omregning for å se hva et beløp tilsvarte i gode gamle skilling og daler kunne man jo bare ta en titt på myntene: Der sto det!

For norske samlere fremstår de første gullmyntene i valørene 10 og 20 kr som høydepunkter i enhver samling. Myntene dukker opp fra tid til annen, og vi er derfor glad at vi i dag kan tilby noen få gullmynter fra det ettertraktede årstall 1875.

Sikre deg Norges første gullmynt med kronevalør;

  • Mynten markerer den historiske endringen av Norges pengesystem - Les historien her »
  • Dobbeltvaløren representerer overgangen fra speciedaler til kroner og øre
  • Den første utgaven med portrett av kong Oscar II
  • Kun 8 gullmynter tilgjengelig!
  • Få boken "Penger som forandret verden" GRATIS - verdi 499 kroner!


Boken «Penger som forandret verden» skrevet av Svein Gullbekk - GRATIS
Det er kanskje ingen gjenstander som følger menneskers historie tettere enn mynter. I over 2.600 år har de blitt brukt i handel, propaganda, kunst og krig av kongedømmer, stater og kirker. Dette vet Svein H. Gullbekk alt om. Han er Norges mest kjente numismatiker, professor ved Universitetet i Oslo og forfatteren av boken ”Pengene som forandret verden”. Normal pris 499 kroner.

Dette er en meget ettertraktet dobbeltvalør blant norske myntsamlere - vi har kun 8 gullmynter tilgjengelig, sikre deg ditt eksemplar i dag!

Spesifikasjoner
Pålydende:
20 kroner / 5 speciedaler
Årstall:
1875
Kvalitet:
God samlekvalitet
Metall:
90 % gull
Diameter:
23 mm
Vekt:
8,96 gr
Advers:
Kong Oscar II
Revers:
Riksvåpenet
Utgivelsesland:
Norge