Folkekjent og populær!

Nå kan du bli eier av en gullmynt tilsvarende de som var del av den folkekjente gulltransporten, til kun 4.450 kroner! Den ettertraktede 5-kronen i gull, ble preget i Stockholm under Kong Oscar II og har de siste årene blitt stadig mer populær!

Tidligere har vi gått utsolgt for den nå folkekjente og populære gullmynten, vi anbefaler derfor rask bestilling mens vi enda har et fåtall tilgjengelig!

For KUN 4.450 kr kan du sikre deg:

  • En ekte og original gullmynt tilsvarende de som var del av gulltransporten
  • Gullmynt som blir stadig mer populær på grunn av den folkekjente historien
  • Et minne om aksjonen som ble et sterkt symbol på norsk motstand, nasjonal enhet og sammarbeid
  • Elegant skrin, ekthetsgaranti og historisk dokumentasjon!

Tilsvarende gullmynter som den du nå kan sikre deg var del av den dramatiske gulltransporten som ble igangsatt etter det tyske angrepet på Norge i 1940. På heltemodig vis greide norske motstandsmenn å få gullmyntene og barrene ut av Norges Banks hvelv i grålysningen den 9. april, godt hjulpet av kaoset som oppsto på tysk side som følger av senkingen av Blücher samme natt.

Ettertraktet samleområde - ofte utsolgt

Både myntene og tilsvarende mynter som har vært med på gulltransporten er svært ettertraktet blant norske samlere, og 5-kronen du i dag kan sikre deg er intet unntak. På grunn av stor etterspørsel anbefaler vi å bestille nå. Vi vet av erfaring at denne 5-kronen vil gå utsolgt i løpet av kort tid.

Om 5-kronen allerede er utsolgt har du mulighet til å melde deg på venteliste ved å trykke "informer meg når samleobjektet blir tilgjengelig" og legge igjen informasjon.   

Populæriteten har nå gjort den historiske hendelsen til en del av pensum på mange skoler, og lærere bruker hendelsen som et eksempel på norsk motstand, samarbeid og utholdenhet under krigen. Les mer om transporten her »

Museer og krigsminnemerker rundt om i landet har også bidratt til å spre kunnskap om gulltransporten. Gjennom utstillinger, guidede turer og foredrag formidles historien om den dramatiske og viktige hendelsen i norsk historie.

Del av "Det gylne århundre"

På 1800-tallet vokste de store valutaene frem og gullstandarden skrev historien om en ny økonomisk verdensorden. 1800-tallet kan uten tvil kalles ”Det gylne århundre”, og selv om gull alltid har hatt en sentral rolle i menneskets historie har det aldri spilt en større rolle enn da.

Fra 1870-tallet og frem til godt ut på 1920-tallet ble de skandinaviske «høyvalørene» 5 kr, 10 kr og 20 kr utgitt i gull. På den tiden var det slik at myntene fritt kunne brukes om hverandre i alle de tre Skandinaviske landene, etter som en krone var verdt like mye i Norge som i Sverige og Danmark.

Den skandinaviske myntunions første 5-krone i gull

Denne ettertraktede 5-kronen i gull var Den Skandinaviske myntunionens aller første gullmynt tiltenkt vanlig, daglig bruk i både Norge og Skandinavia. I følge myntkonvensjonen var alle mynter utgitt under Den skandinaviske Myntunionen gyldig betalingsmiddel i alle de tre landene i unionen, Norge, Sverige og Danmark, uavhengig av hvilket av landene som preget myntene. 

Det er ikke ofte man kommer over 5-kronemynter i gull fra unionstiden med Sverige, da det kun var Sverige som preget denne valøren, og ikke Norge og Danmark under gullstandard-perioden i Skandinavia. 5-kroner er langt sjeldnere enn sine storebrødre, 10 og 20 kr gullmynter.  

Spesifikasjoner
Pålydende:
5 kronor
Utgivelsesår:
1881-1899
Metall:
90 % gull
Diameter:
16 mm
Vekt:
2,24 gram
Monark:
Kong Oscar II
Myntsted:
Stockholm