Bilde av Zecchino - ekte - både advers og revers

Har du kjøpt en zecchino, en venetiansk gulldukat fra senmiddelalderen av Samlerhuset? Vi er gjort kjent med at falske zecchini har vært i omløp i Norge. Som del av våre kvalitetsrutiner gir vi derfor alle som har handlet en zecchino av oss en kostnadsfri kvalitetsinspeksjon.

 

Samlerhuset solgte omkring år 2006-2008 et parti av mynten. Til tross for svært gode kontrollrutiner knyttet til inspeksjon av eldre mynter hos oss, samtidig som vi alltid handler fra seriøse underleverandører, vil vi altså være sikre på at det ikke verserer forfalskninger der ute som har gått gjennom kontrollen. De aktuelle forfalskede myntene var ekstraordinært godt forfalsket, og mange myntforhandlere over hele Europa har også latt seg lure av denne «mynten». Skulle noen av våre kunder være blant uheldige som sitter på en slik forfalskning, vil vi rydde opp i dette, og sikre kompensasjon. Vårt mål er fornøyde kunder som er trygge på at de besitter ekte mynter, samt å bidra til å få forfalskninger og annen svindel ut av markedet.

 

Systematisk svindel med gullmynter

På midten av 2000-årene dukket det opp noen falske zecchini tilskrevet dogene (lederne i Venezia) Antonia Venier og Michele Steno. De ble solgt av mange myntforhandlere som var begeistret for at myntene var tilgjengelige. Det dukket også opp en rekke falske sølvvarianter av disse dukattypene, og her pekte sporene til Bulgaria.

Dessverre viste det seg at historien var for god til å være sann. Det begynte med småting. Engelske forhandlere fikk høre at myntene kom fra en skatt i Nord-Italia, mens andre fikk høre om et sunket skip i Adriaterhavet eller en privat samling. Likevel var myntene, til tross for så stor variasjon, svært like. I senmiddelalderen var det uvanlig at mange mynter var svært like, fordi pregeverktøyet måtte lages for hånd, og det var ofte markant variasjon mellom dem. Dette ser man også på mynter i Norge til langt ut på 1700-tallet. I tillegg var det flere skjønnhetsfeil som liknet på hverandre.

Likevel var myntene både i stil, vekt, gullinnhold og størrelse svært like originalene. Mistenksomme numismatikere brakte med seg gullmyntene til en ekspert innen feltet, Andrea Paolucci ved Universitetet i Padua.  Han studerte myntene, og kommenterte at med 95 % sannsynlighet var disse myntene falske. Myntene ble også analysert for metallinnhold. Selv om myntene ble ansett som falske, var kvaliteten svært god.

 

Den forfalskede mynten er mindre kjent

Det første stedet det ble publisert en artikkel om den forfalskede mynten, var i Münzen Revue nummer 9 2008 (side 153-156). Imidlertid ble det lite oppstyr rundt denne artikkelen, og den forsvant under radaren til mange – Samlerhuset inkludert.

Samlerhuset solgte zecchini av denne typen i et sett fra rundt år 2006. Det er ikke slik at zecchini vi solgte med sikkerhet var falske, men i ettertidens lys kan vi ikke utelukke dette. Dermed tilrettelegger vi for muligheten for en gratis kvalitetsinspeksjon for de som har handlet myntene fra Samlerhuset.

 

Få sjekket myntene

Dersom du har kjøpt denne zecchinien, tilbyr vi oss, og anbefaler deg, å foreta en gratis vurdering av myntene hos oss. Medfølgende mynten må vi be om at Samlerhuset-dokumentasjon og spesifikasjoner på mynten medfølger, slik at vi vet at objektet stammer fra oss.

Som sagt over, er det ikke beviselig i dag at Samlerhuset har solgt falske zecchini, men for all god ordens skyld ønsker vi å erstatte eventuelle forfalskninger solgt hos oss, med ekte mynt for å medvirke til å få denne typen svindel ut av markedet. Alternativt vil vi tilby kompensasjon for mynten.

I Samlerhusets snart 25 år lange historie, er vi hittil ikke kjent med at det har forekommet partier med falske mynter som har sluppet igjennom våre sikkerhetskontroller. Allikevel er det slik at selv med veldig gode rutiner, så er vi observante på at enkelttilfeller kan forekomme i en bransje hvor det selges millioner av mynter over mange år.