*Illustrasjonsblide, viser en av myntene vi har inne

Alexander den store - en av verdens historiens viktigste mennesker

Myntene til Aleksander den store fra både samtid og nær etter tid avbildet som oftest offisielt Herakles, men de fleste mente at det var den store hærføreren selv som ble avbildet. Aleksander den store skapte et enormt rike med militær makt og kulturell forståelse. Hans arv var en langt bedre verden, og han er en av historiens viktigste og mest innflytelsesrike mennesker.

Nå kan du sikre det en flott mynt fra hans tid, bestill og se frem til:

  • En ettertraktet originalmynt sølvmynt
  • En mynt som kan ha beveget seg over hele Hellas, Midtøsten, India, Egypt eller Kypros.
  • Mynten er 2100 år gammel, og har overlevd Romerriket, middelalderen, renessansen og religionskrigene.
  • Mynten er flott utformet, med et stilig bilde av Herakles (offisielt, men mange mener at det er Aleksander den store) på adversen

Få mennesker er så viktige og så omsvøpt i mysterier som Aleksander den store. Enkelte hevdet at mannen var vinguden Dionysos inkarnert, for det het at hærføreren knapt var edru da han dro i krig. Han ble også sammenliknet med de udødelige heroene Akilles og Herakles, fordi han aldri tapte et slag. Mektig var han uansett.

Forevigen gjennom mer en mynt

Det som gjør ham mest spesiell er kanskje hans begeistring for andre kulturer. For Aleksander var persisk mytologi og arabiske skikker vel så interessante som egyptisk matematikk og gresk filosofi. Under ham og hans etterfølgere ble alt blandet sammen. Man fikk mektige læresentre, ikke bare ved byen oppkalt etter ham, Aleksandria, men også ved Pergamon og mange andre byer. Gresk filosofi strakk seg til India og skapt gresk buddhisme. Man fikk også blanding mellom egyptisk og gresk religion, for eksempel ble Sutekh til Set og Ashur til Osiris. Samtidig ble også egyptisk matematikk, som var svært avansert, brukt sammen med gresk og babylonsk til en stor blanding.

Fred og fremskritt

Fred og fremskritt ble regelen, og Aleksander ble eksempelet til etterfølgelse. Selv om han levde kort (han ble bare nesten 36 år), ble ideene hans evige. Hans generaler delte riket mellom seg i Makedonia, Trakia og Anatolia (Bulgaria og Tyrkia) Det selevkidske rike (mye av Midtøsten), Det ptolemaiske rike (Egypt og det sørlige Midtøsten). Alle lot Aleksanders prinsipper fortsette i sine riker. Dette fikk stor betydning for handel og vitenskap. Aleksander ble den personen alle romerske keisere ville bli lik. Dessverre var for mange opptatt av hans evner som general, og ikke innsatsen som nasjonsbygger.

Spesifikasjoner
Pålydende:
Fire drakmer
Utgivelsesår:
ca. 336-200 f.Kr.
Metall:
Sølv
Diameter:
25 mm
Vekt:
17 gram