Christian VII 1/5 speciedaler - uvanlig myntvalør fra den Dansk-Norske kongen

Kong Christian VII, som var Danmark-Norges konge fra 1766 – 1808, var dansketidens nest siste monark. Han er mest kjent for sin sinnssykdom og sitt skandaløse liv og har gått over i historien som en av de mest udugelige og tragiske skikkelsene i den dansk-norske kongerekken. I løpet av sin 42 år lange regjeringstid besøkte han ikke landet vårt en eneste gang. Han etterlot seg imidlertid en stor og variert samling med vakre mynter, og denne historiske mynten er et godt eksempel på dette. 

For en hyggelig pris, kan du sikre deg:

► Kong Christian VIIs eneste 1/5 speciedaler
► En sjelden norsk myntvalør - kun 10 igjeng!
► Preget ved den kongelige mynt på Kongsberg

I tillegg til at mynten er Christian VIIs eneste 1/5 speciedaler, er det også den eneste mynten som blir definert som 1/5 speciedaler av myntkatalogene. Brøkspecier er nemlig veldig uvanlig i norsk mynthistorie og bortsett fra 1/2 speciedaler som ble utgitt av de fleste kongene som fikk utmyntet speciedaler, er det kun Christian IV og Christian VII som har utgitt speciedaler med lavere brøker enn 1/2.

Christian VIIs regjeringstid

Det foregikk mye rart under kong Christian VIIs regjeringstid. Han overtok som enevoldskonge etter sin forfyllende far (kong Frederik V) i 1766. Da var han bare 17 år. Når det gjaldt å få en representativ konge, gikk det dessverre fra vondt til verre for Danmark-Norge. Det begynte så fint, men det skulle bli vanskelige tider både ved hoffet så vel som for den øvrige statsmakten i tvillingrikene. Kongen viste avvikende adferd på flere områder - før det hele utviklet seg til ren og skjær sinnssykdom. 

Preget i kun 8 år

Christian VIIs 1/5 speciedaler ble preget i kun 8 årganger og tilsvarte omtrent 24 skilling. Myntens advers har et stort motiv av Kongens monogram, omgitt av kongens tittel.  Myntens pålydende er 4 rigsdaler courant, men myntens sølvinnhold tilsvarer at mynten er en 1/5 speciedaler og det er slik mynten står oppført i katalogene. 

Spesifikasjoner
Pålydende:
1/5 speciedaler
Årstall:
1796 - 1803
Metall:
Sølv
Diameter:
28 mm
Utgivelsesland:
Norge
Pregested:
Kongsberg