8. mai 1945 kapitulerte det nazistiske Tyskland betingelsesløst. Europa var atter fritt. Frigjøringsdagen er en av Norges- og Europashistoriens virkelig store historiske milepæleren. I den anledning ble det utgitt et nytt jubileumsmyntbrev i kun 75 individuelt nummererte eksemplarer. 

Jubileumsmyntbrevet du nå kan sikre deg inneholder en helt spesiell mynt: en offisiell Euro frigjøringsmynt preget i rettferdig gull (fairmined), utført av den anerkjente amerikanske skulptøren Eugene Daub, i samarbeid med Det franske myntverkets sjefsgravør Joaquin Jimenez. Et alliert myntsamarbeid! Myntbrevet inneholder også postens flotte miniatyrark utgitt i anledningen av 75-årsjubileet. Jubielumsmyntbrevet er stemplet med postens førstedagsstempel på miniatyrarkets utgivelsesdato 8. mai 2020.

Sikre deg det nye gullminnebrevet til 6.490 kr (inkl. frakt):

✰ Utgitt for å markere 75-årsjubileet for frigjøringen den 8. mai 2020
✰ Kun 75 nummererte myntbrev
✰ Jubileums euro-minnemynt i 99,9 % rettferdig gull (faimined)
Unikt samarbeid - anerkjent amerikansk skulptøren Eugene Daub og Det franske myntverkets sjefsgravør Joaquin Jimenez
✰ Miniatyrark fra Posten, førstedagsstemplet på utgivelsesdagen 8. mai 2020
✰ Leveres med historisk dokumentasjon
✰ Gullmyntbrevet er preget med flotte gulldetaljer hentet fra minnemynten

Førstedagsstemplet 8. mai 2020
Juilleumsmyntbrevet er førstedagsstemplet på jubileumsdatoen for frigjøringsjubileet den 8. mai 2020. På grunn av den pågående koronapandemien har markeringer for jubileet over hele verden blitt endret eller utsatt, og minnemyntene, frimerket og gullbrevet har nesten blitt enda viktigere for å markere det vi nå minnes: 75 år med fred i Europa.

Posten Norge ga  ut et eget jubileumsfrimerke i minityrark i forbindelse med 75-årsdagen for frigjøringen. Frimerket har motiv av kong Haakon VIIs første skritt på norsk jord den 7. juni 1945, etter fem år i eksil i London.

Et verdig og varig minne
Frigjøringens 75-årsjubileum var planlagt markert over hele verden. Koronavirus-pandemien som plutselig rammet verden har ført til avlyste arrangement og stengte byer. Også Det Statlige Franske Myntverkets planlagte lansering av disse offisielle myntene ble det satt en stopper for. Men det tradisjonsrike myntverket har åpnet dørene for denne helt spesielle utgivelsen. Frigjøringsmyntene i gull vil for alltid stå som verdige og eksklusive minnesmerker for den lange freden i Europa – i en tid vi ikke har sett maken til siden krigens dager.

Preget i rettferdig gull – gull å være stolt av
De offisielle franske frigjøringsmyntene er preget i rettferdig utvunnet Fairmined-sertifisert gull. 90 prosent av verdens gullgravere arbeider i småskalagruver med varierende og ofte uholdbare arbeidsforhold. Organisasjonen Fairmined setter søkelyset på gullgruvens arbeidsforhold og miljøbelastning og sertifiserer gruver som oppfyller vilkårene. Det fører til en betydelig forbedring både for de som arbeider i gruvene og for samfunnet rundt.

Nyutgivelse fra Posten til 75-årsjubileet
8. mai 2020 ble Postens miniatyrark i anledning 75-årsjubileet for Frigjøringen utgitt. Motivet på frimerket og miniatyrarket er kong Haakons første skritt på norsk jord 7. juni 1945 etter fem år i eksil. I den kongelige sjalupp ser vi kronprinsesse Märtha, prins Harald og prinsessene Astrid og Ragnhild. I bakgrunnen ligger KNM «Stord», som brakte kongen tilbake til Norge.

Motivene på miniarket er ellers:

Nordsjøfarten: Transporten over Nordsjøen av folk og utstyr ble drevet av flere grupper, og foregikk med alt fra åpne robåter til moderne ubåtjagere. De fleste turene gikk til Shetland, Orknøyene eller Skottland. Det anslås at ca. 3.600 englandsfarere kom til allierte havner i sivile båter, på krigsskip eller båter rekvirert av norske eller britiske militære. Omkring 300 båter deltok.

Båten på miniatyrarket, MK «Erkna», ble bygd i 1907 på Ålesund Mekaniske Verksted. I 1940 ble hun rekvirert av den tyske krigsmarine, men ble «stjålet» fra verkstedet 17. november 1941. Motstandsbevegelsen stod for overtagelsen og sendte «Erkna» til Shetland med 60 personer fra Norge. Dette var den største gruppen som dro til England på ett enkelt skip under krigen.

«Erkna» fikk en sentral rolle i motstandskampen. I dens første fase ble hun satt inn i transport av rømlinger fra Norge til Shetland. I 1942 seilte hun tre turer til Norskekysten med Shetlands-gjengen, men etter dette mente man hun ble for gjenkjennelig og hun ble satt inn som «travaljebåt» som førte mannskap fra Greenock-basen ved Glasgow til krigsskipene utenfor. I dag er kystkultursenteret i Sandviken i Bergen «Erknas» hjemmehavn. Båten er nå et flytende kulturminne.

 Krigsseilerne: Ved inngangen til 1940-tallet var den norske handelsflåten den fjerde største i verden. Etter okkupasjonen 9. april 1940 ble flåten samlet i én organisasjon, The Norwegian Shipping and Trade Mission (Nortraship). Handelsflåten var under alliert kontroll, og fraktet blant annet krigsmateriell, drivstoff og forsyninger. Det er estimert at mer enn 30 000 sjømenn var del av den norske handelsflåten i løpet av andre verdenskrig. Gunnar Sønsteby, som selv var Norges høyest dekorerte borger, uttalte at krigsseilerne var de eneste nordmenn som gjorde en innsats av betydning for krigens varighet. Etter krigen ble krigsseilerne dårlig behandlet. Først 3. august 2013 sa daværende forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen unnskyld på vegne av staten Norge for behandlingen krigsseilerne hadde fått av samfunnet etter andre verdenskrig.

 Motstandsfolk (menn og kvinner): I krigens første år hadde Milorg få radiostasjoner, men et økende fokus på å bygge opp et kommunikasjonsnettverk førte til at Milorg ved krigens slutt disponerte ca. 70 sendere rettet utad mot London, og 60 stasjoner til eget bruk. I bakgrunnen flydropp til motstands-bevegelsen. Flyet og fallskjermene er ment å minne både om flydropp og sabotører som kom fra England.

Jubileumsmyntbrevet, som markerer 75-årsjubileet for Frigjøringen, kan nå bli ditt for 5.990 kroner, inkludert frakt.

Ønsker du å betale i tre rentefrie rater på 2.163,33 kroner, må du kontakte vår kundeservice på tlf 0 25 50 eller via e-post: kundeservice@samlerhuset.no

Spesifikasjoner
JUILEUMSMYNTBREV:
Stempling:
8. mai 2020 på miniatyrarkets utgivelsesdag
Opplag:
75
MYNT:
Myntutgivelse:
Jubileums euro-minnemynt
Utgivelsesland:
Frankrike
Utgivelsesår:
2020
Metall:
99,9 % fairmined gull
Diameter:
15 mm
Vekt:
3,11 gram
MINIATYRARK:
NK:
2030
Utgivelsesår:
2020
Pålydende:
17 kroner (Innland 20 gram)