De offisielle kongeportrettene «Frigjøringskongene»

malt av den anerkjente kunstneren Ross Kolby, ble i 2015 avduket under en høytidelig seremoni på Akershus Festning med blant andre H.M. Kong Harald, krigsveteraner og representanter for det offisielle Norge tilstede. De offisielle portrettmaleriene ble deretter overrakt som gave fra Samlerhuset til Norges Hjemmefrontmuseum på Akershus Festning, hvor de nå er en del av den permanente utstillingen.

Alt for Norge - de tre frigjøringskongene

Kong Haakon, Kronprins Olav og Prins Harald var alle tett forbundet med landets skjebne i krigsårene. Kunstner Ross Kolby brukte to år på å male portrettene av de tre kongene, som for første gang fremstilles i samme alder – som «Frigjøringskongene».

Kong Haakons rolle og betydning for Norge under 2. verdenskrig kan vanskelig overdrives. Fra hans berømte «nei» til tyskerne i skjebnetimene under felttoget mot Norge 9. april 1940 og gjennom resten av krigen ble han et uvurderlig symbol og samlingspunkt for motstandsbevegelsen både hjemme og ute, og for hele det norske folk. Han var kongen som reiste ut som monark og vendte hjem igjen til et fritt Norge som folkekongen.

Som Kronprins sto Olav utrettelig ved sin fars side gjennom hele krigen. Sammen utgjorde de, og regjeringen, Norges frie statsmakt i eksil i London. Sammen med Kronprinsesse Märtha gjorde Olav dessuten en stor innsats for å få USA til å gå inn i krigen og kjempe med de allierte. Under Frigjøringen ble han Norges forsvarssjef.

Kong Harald var bare 3 år gammel da krigen brøt ut. Som arveprins ble han en brikke i et høyt, politisk spill. Rett etter okkupasjonen jobbet en gruppe nordmenn for å få Hitler til å godkjenne Prins Harald som barnekonge med Kronprinsesse Märtha som sin verge, men hun klarte å flykte til USA hvor hun og barna bodde som gjester av President Roosevelt frem til frigjøringen.

Gigantmedalje-settet

I dette settet er de offisielle portrettmaleriene av Kong Haakon VII, Kong Olav V og Kong Harald V gjengitt i fullfargepreg i gigantformat. Gigantmedaljene er belagt med 99,9% rent sølv og preget i proof-like kvalitet. Medaljene måler hele 88,7 mm i diameter og veier ca. 400 gram, og de er utgitt i et begrenset opplag på kun 499 individuelt nummererte eksemplarer per konge.

Sikre deg et varig og verdig minne for å hedre våre tre Frigjøringskonger.

Spesifikasjoner
Opplag:
499 eksemplarer per konge
Kunstner:
Ross Kolby
Kvalitet:
Proof-like
Metall:
Base av kobbernikkel belagt med 99,9% rent sølv
Diameter:
88,7mm
Vekt:
Ca. 400 gram
Utgiver:
Det Norske Myntverket
Utgivelsesår:
2020
Advers:
Fullfargepreg av kongeportrettene «Frigjøringskongene»
Revers:
Krigstidens V-tegn, et symbol på fred og seier, og oppreist løve i to-grenet laurbærkrans. Omskrift: • FRIGJØRINGSKONGENE • HAAKON VII • OLAV V • HARALD V • 1940 • ALT FOR NORGE • 1945