Norges første 10-krone i ren kronevalør

Norsk 10 kr Oscar II 1877 i skrin

Norges aller første 10-kronemynt i ren kronevalør. Mynten, som ble preget første gang i 1877 og senere i nytt opplag i 1902, er en av de to hovedmyntene fra vår første myntrekke i kroner og øre.

  • Type: Enkeltobjekt
  • Lager: Utsolgt!
Informere meg når samleobjektet blir tilgjengelig.

Overgangen til kroner og øre etter opprettelsen av Den Skandinaviske Myntunion i 1873, var en formidabel omveltning og en stor begivenhet i landet vårt, slik det også var for våre nære naboland og samarbeidspartnere i myntunionen. Danmark og Sverige undertegnet myntkonvensjonen i 1872, mens Norge valgte å holde fast ved den gamle speciedaleren noen år til. I 1875 vedtok Stortinget at også Norge skulle slutte seg til konvensjonen, og den nye myntrekken med hovedmynter i gull og skillemynt i sølv og bronse ble snart innført.

Allerede i 1874 fikk vi nordmenn et første møte med den nye myntenheten, da Norge, som eneste land i myntsamarbeidet, utga overgangsmynter med           dobbelvalør. På Norges første 10-krone i gull er også angitt verdien 2 ½ speciedaler. Oscar IIs norske 10-kronemynter av gull omfatter videre to utgivelser fra årene 1877 og 1902, som begge var gullmynter i ren kronevalør. Norges første 10-krone med ren kronevalør fra 1877 hadde et opplag på 20.100 eksemplarer.

Det er verdt å nevne en fascinerende detalj rundt motivet på denne originale gullmynten, som på historisk avstand kan virke litt forunderlig. Mens Sverige på sine utgivelser har funnet plass til teksten Oscar II Sveriges och Norges konung, har Norge forkortet beskrivelsen til Oscar II Norges og Sver. konge. Det er mye spennende som kan leses av gamle mynter. 

Mynten som presenteres her, viser et høyrevendt portrett av Oscar II på adversen og det norske riksvåpenet på reversen. Den første norske kongen som brukte en løve som sin standard, var Magnus Berrføtt på slutten av 1000-tallet. Løven i det norske riksvåpenet bærer martyrøksen til St. Olav, våpenet som ble brukt til å drepe ham ved slaget på Stiklestad (år 1030). I middelalderen ble økseskaŒ et lenger, og det lignet til slutt mer på en hellebard. Men etter kongelig forordning i 1844 ble den kortere øksen igjen tatt i bruk, og dette er versjonen som brukes i dag.

Er du interresert i denne sjeldenheten av en 10-krone er det bare å klikke på knappen over for å melde din interresse så tar vi kontak med deg dersom vi skulle klare å skaffe en!
 

Informere meg når samleobjektet blir tilgjengelig.
Spesifikasjoner
Pålydende:
10 kroner
Utgivelsesår:
1877
Kvalitet:
God samlekvalitet
Metall:
90 % gull
Diameter:
18 mm
Vekt:
4,48 gr
Opplag:
20100
Utgivelsesland:
Norge