Klassisk gull Sovereign med motiv av St. George og dragen

Hvis det finnes én mynt som symboliserer hele Det gylne århundre og gullets storhetstid, må det være den britiske sovereign. Mynten du i dag kan bli eier av ble utgitt under George V, og er i numismatiske kretser kjent som "Large Head", fordi det senere kom en utgave med et mindre portrett av kongen. Gullmyntens revers bærer den berømte scenen med St. Georg og dragen, som er verdens lengstlevende myntmotiv. George V var den eneste av Det britiske imperiets mektige monarker som fikk sitt portrett preget på sovereigns fra alle de syv myntverkene i Storbritannia og dets kolonier. Gullmynten med hans portrett var også den siste britiske gull sovereign som ble preget for regulært bruk. 

Dette kan du glede deg til:

Original gullmynt utgitt av kong Georg V

★ Blant de viktigste gullmyntene for det britiske Royal Air Force

★ Fra tiden da sovereign var en verdensledende gullmynt!

Vi har få av disse gullmyntene tilgjengelig! Vi anbefaler deg å være rask med bestilling for å sikre deg et eksemplar!

Verdensvalutaen sovereign

Historien om britenes tradisjonsrike sovereign i gull og dens eventyrlige utbredelse, henger nøye sammen med Det britiske imperiets vekst og historie. I løpet av Victoria-tiden ble den klassiske gullmynten verdens mest utbredte, og historisk er denne mynttypen det nærmeste man noen gang har kommet en verdensvaluta.

Den ble første gang preget i 1817 og kom til å bli mynten som forente Storbritannias stadig ekspanderende imperium. En offisiell oversikt fra 1860-årene omfatter hele 36 kolonier og besittelser over hele verden hvor sovereign var lovlig betalingsmiddel. Gullfunn i Australia og Canada i siste del av 1800-tallet førte til en kraftig økning i gulltilførselen til britene, og mye av dette gullet ble gjort om til sovereigner.

George V (regjerte 1910–1936) var den siste monarken i Storbritannia som utstedte sovereign for omløp. Sovereign ble preget årlig i London de første årene av hans regjeringstid. Begynnelsen på første verdenskrig markerte imidlertid slutten for sovereign som mynt i daglig omløp. Bare dager etter at krigen brøt ut i 1914, utstedte den britiske staten verdipapirer som valuta. Selv om disse verdipapirene i teorien kunne veksles til gull i Bank of England, ble publikum anmodet om å ikke be om gull, og innen kort tid hadde verdipapirer erstattet gull i det daglige. Etter første verdenskrig fortsatte papirpenger å erstatte gull som betalingsmiddel.

Det var først i 1925 at sovereign igjen ble utmyntet i London, denne gangen for å erstatte slitte og undervektige mynter som hadde akkumulert i Bank of England opp gjennom årene. Dette ble ikke gjort for ½ sovereign, som ikke ble preget for omløp etter 1915.

I krigsårene ble store mengder sovereign eksportert fra Storbritannia til USA for å betale for utrustning og krigsmateriell. En stor del av disse ble senere smeltet om til gullbarrer i USA. I årene 1929–1930 ble så mange som 91 350 000 sovereigner fra Bank of England smeltet ned og gjort om til gullbarrer i Storbritannia. Det forklarer hvorfor sovereigner, som det en gang fantes millioner på millioner av, ikke er like lett å få hand om i dag.

Spesifikasjoner
Metall:
91,7% gull
Diameter:
19 mm
Vekt:
3,99 gr
Land:
Storbritannia
Advers:
George V
Revers:
Sankt Georg og dragen
Utgivelsesår:
1911 - 1915