En sjelden valør i norsk mynthistorie
½-skillinger er en sjelden valør i norsk mynthistorie. Kong Christian V preget to ½-skillinger på 1670- og 1680-tallet, begge før etableringen av myntverket på Kongsberg. Etter å ha vært ute av produksjon i over 150 år, ble halvskillingen gjeninnført i 1839 av Kong karl johan, også kjent som Carl XIV Johan.

For kun 299 kroner kan du nå sikre deg:

  • Kong Carl XIV Johans første 1/2-skilling
  • Originalmynt preget ved Den Kongelige Mynt på Kongsberg
  • Uforpliktende innledning til samlingen Norske skillingsmynter
  • Kostnadsfritt myntskrin til en verdi av 450 kroner som du mottar i din fjerde forsendelse!
  • 30 dager åpent kjøp

Kong Carl XIV Johans første 1/2 skilling
1/2-skilling 1839–1841 er den eneste halvskillingen som Carl XIV Johan utgav. Halvskillinger var for øvrig den laveste myntvaløren midt på 1800-tallet. Reversen har teksten "1/2 skilling skillemynt" samt årstall. Betegnelsen "skillemynt" hadde ikke tidligere blitt benyttet på de norske myntene, men denne mynten, samt Carl XVs halvskilling fra 1867 er de eneste "skillemynt" som ble utgitt i unionstiden med Sverige.

Hvor mye var en ½ skilling verdt i 1839-1841?
For å få en idé om hvor langt en skilling rakk da disse myntene var i omløp så vet vi at daglønna for en husmann på Østlandet (før den økonomiske krisa i 1848) var 4-6 skilling om vinteren, og om lag 8 om sommeren. På Vestlandet var arbeidsplikten lavere og husmannslønna litt bedre, omkring 16 skilling. Riktignok hadde husmennene en jordlapp selv, så de slapp å kjøpe alt de trengte. Men det var nok viktig ”å snu og vende på skillingen” før den ble brukt.

Unionskongen Carl XIV Johan
Kong Carl XIV Johan ble valgt til konge 5. februar 1818. I Norge prøvde han stadig å styrke kongemakten, men han bøyde som regel av hver gang han møtte en fast holdning i Stortinget. Tross dette anstrengte forholdet til norske stortingsmenn var han populær i det brede lag av folket.

OBS! Kun 72 mynter tilgjengelig!
Er du rask, kan du nå sikre deg en inntil 177 år gammel førsteutgave - et lite stykke norsk historie utgitt under Carl XIV Johan i perioden 1839-1841 til kun 299 kroner (ord.pris 550 kroner + frakt 49,95, totalt 599,95 kr). Samlerhuset byr i tillegg på frakt. Benytter du deg av dette tilbudet sparer du 300 kroner!  Tilbudet gjelder kun så lenge den begrensede beholdningen rekker. Vær rask hvis du vil sikre deg et eksemplar av Kong Carl XIV Johans aller første ½-skilling!

Spesifikasjoner
Pålydende:
1/2 skilling
Årstall:
1839 - 1841
Metall:
Bronse
Konge :
Karl XIV Johan
Kvalitet:
God samlekvalitet
Myntverk:
Den Kongelige Mynt på Kongsberg
Diameter:
22 mm
Vekt:
4,68
Utgivelsesland:
Norge

Samle en bit Norgeshistorie til overkommelig pris!
Å samle på skilling er ytterst fascinerende. Skillingsmynter ble utgitt over en periode på omlag 350 år. Det er utgitt mange spennende skillingstyper til overraskende overkommelige priser, gitt alder og sjeldenhet, fra valøren 1/2 skilling til 24 skilling under ulike konger i danske- og svensketiden.

Norske skillinger i god samlekvaltet
Samlerhuset kvalitetssikrer alle mynter, og de er uten unntak i god samlekvalitet. God samlekvalitet vil si at mynten har vært i sirkulasjon og bærer naturlige preg av tidens tann, men hoveddetaljer er tydelige og mynten er full identifiserbar. Samlerhuset vil alltid strebe etter å levere best mulig kvalitet av tilgjengelige mynter som er representativ for sin type.

Hver mynt kommer hjem til deg slik at du kan studere den i fred og ro før du bestemmer deg.
Du samler akkurat så lenge det passer deg, og du kan når som helst stoppe eller ta en pause i samlingen din. Det er ingen bindingstid, ingen minstekjøpsforpliktelse og alltid full returrett i 30 dager. Sammen med hver mynt får du et ekthetssertifikat, hvor du også kan lese mer om mynten. Hver mynt er inspisert av våre eksperter og leveres i en beskyttende kapsel. Du har evigvarende ekthetsgaranti.

1. Jeg kan sikre meg Kong Karl Johans 1/2 skilling utgitt i perioden 1839 - 1841 for kun 299 kroner (ord.pris 550 kroner + frakt 49,95, totalt 599,95 kr). Mynten er i god samlekvalitet. Samlerhuset dekker frakt og ekspedisjon for mynten. Tilgangen er svært begrenset, og jeg er innforstått med at det er kun én mynt per person og at ordrer prioriteres i innkommende rekkefølge.

2. Jeg trenger ikke å betale noe nå, men mottar mynten sammen med faktura med 14 dagers forfall, og kan studere den i fred og ro før jeg betaler. Mynten sendes per post, og leveringstiden er normalt 5-10 dager.

3. Bestiller jeg Kong Carl XIV Johans aller første 1/2 skilling på Samlerhusets nettsider, kan jeg velge betalingsmåte; kort eller faktura. Kortet belastes når varene sendes. Velger jeg å betale med kort for originalmynten som innleder en samling vil videre leveranser i samlingen belastes samme kort. Bestiller jeg via telefon eller epost, vil faktura følge med i forsendelsen, med 14 dagers betalingsfrist. Jeg kan derfor bestille mynten hjem, ta den i nærmere øyesyn og studere håndverket med vakkert dybdepreg og detaljer, før jeg i fred og ro bestemmer meg for om jeg vil samle på den. halvskillingen sendes per post, og leveringstid er normalt 5-10 dager.

4. Når jeg sikrer meg den 1/2 skillingen sikrer jeg meg også automatisk plass på prioriteringslisten for øvrige ettertraktede, historiske norske skillinger utgitt fra midten av 1600-tallet frem til innføringen av Den skandinaviske myntunionen i 1875. Dette betyr at jeg får tilsendt en ny skillingsmynt om lag en gang per måned, eller noe sjeldnere alt avhengig av tilgjengelighet. Det er ingen bindingstid og ingen minstekjøpsforpliktelse. 

5. De etterfølgende myntene i samlingen sendes meg til dagsaktuelle priser pluss frakt og ekspedisjon for myntene på kroner 49,95.

6. I løpet av samleperioden mottar jeg uten ekstra kostnad et vakkert myntskrin i tre for elegant oppbevaring av norske skillingsmynter. Vår normalpris for myntskrinet er 450 kroner, men jeg betaler intet ekstra for dette.

7. Jeg har alltid 30 dager returrett, og betaler selv returporto for mynter jeg velger å returnere. Jeg samler kun så lenge jeg selv ønsker. Vil jeg avslutte samlingen, utsette forsendelser, endre forsendelsesintervall eller betale i bekvemme, rentefrie månedlige avdrag, tar jeg bare kontakt med Samlerhuset via tlf 0 25 50, brev eller epost, alt etter som hva som er enklest for meg. Alt kjøp fra Samlerhuset dekkes alltid av angrerettloven.

8. Samlerhuset garanterer, uten tidsbegrensning eller andre forbehold, ektheten for alle våre samleobjekter. Ekthetssertifikat medfølger.

9. Samlerhusets formål er å formidle historien knyttet til mynter og andre samleobjekter, og gjøre samling tilgjengelig for flest mulig. Vi selger til samlere som er opptatt av samleglede og historie. Vi garanterer ikke at mynter eller andre samleobjekter stiger i verdi eller beholder sin opprinnelige verdi. Eventuell tidligere verdistigning er ingen garanti for fremtidig verdistigning.