Tre mynter fra det selvstendige Norges første konge

Du kan nå bli eier av dette helt spesielle originalmyntsettet med mynter fra en av Norges kortest sittende konger, men også en av våre aller viktigste. Christian Frederik var konge i bare fem måneder i 1814, men det var viktige måneder, hvor Norge var selvstendig en kort tid for første gang på 500 år. Og arven fra hans initiativ i 1814 er grunnloven vår.

Vi har nå samlet tre originalmynter fra kongen av Norge som aldri utgav norske mynter. Disse tre danske myntskattene er en stor 1 speciedaler i sølv fra 1840-1848, en 3 Riksbankskilling i sølv fra 1842 og en 1 Riksbankskilling i kobber fra 1842.

Sikre deg dette historiske myntsettet i dag:

  • Tre historiske mynter fra kongen av Norge som aldri utgav norske mynter
  • Inneholder en stor speciedaler i sølv - den ypperste sølvmynten av dem alle!
  • Svært begrenset tilgjengelighet
  • Myntene leveres med skrin for oppbevaring og presentasjon

De historiske myntene kan bli dine for kun 9.990 kr, om du ønsker kan du dele beløpet i tre rentefrie rater à 3.330 kr.

I sin korte regjeringstid rakk Christian Frederik aldri å prege en eneste norsk mynt, men heldigvis ble han senere konge av Danmark som Kong Christian VIII, hvor han fikk utgi mynter. De historiske og flotte myntene som inngår myntsettet som du nå kan sikre deg, utgjør tre av få mynter som har blitt preget under kongen som var av stor betydning for Norge i 1814.

Kong Christian Frederik

Den unge danske prinsen på kun 27 år, med moderne ideer, ble plassert i Norge som riksforstander i de vanskelige tidene under Napoleonstiden. Han var fetter av den danske kongen Frederik VI og sto derfor på siden av den danske arverekken.

I Kieltraktaten i 1813 ble Frederik VI tvunget til å overføre Norge til Sverige. Da Christian Frederik fikk beskjed i januar 1814, kalte han fort inn et råd av stormenn på Østlandet. De ble enige om at Norge trengte selvstendighet fra Sverige, en grunnlov, og en konge som ble valgt, ikke bare innsatt og arvet. Et konstitusjonelt monarki med andre ord.

Den 19 januar kalte den unge Christian Frederik inn til valg til grunnlovsgivende forsamling på Eidsvold fra april til mai 1814. Det var travelt, fordi svenskene var på marsj mot Norge for å kreve sin rett.

17. mai 1814 ble grunnloven ferdig signert og vedtatt, og Christian Frederik ble valgt til konge over et selvstendig Norge. Grunnloven var skrevet i opplysningstidens ånd og er i dag den eldste eksisterende grunnloven i Europa. Med maktfordeling og begrenset kongemakt. Eidsvoldsmennene hadde lest nøye gjennom grunnlovene fra den franske revolusjon, uavhengighetserklæringen til USA av 1776, og konstitusjonen av 1787. Eneste store forskjell fra disse lovene og erklæringene var at Eidsvoldsmennene bestemte at Norge skulle ha en konge; Kong Christian Frederik, det selvstendige Norges aller første konge!

Spesifikasjoner
Antall mynter:
3 mynter
Pregested:
Købenavn, Danmark
1 Speciedaler:
1840-1848
Metall:
Sølv
Diameter:
Ca. 38 mm
Vekt:
28,89 gram
3 Riksbankskilling:
1842
Metall:
Sølv
Diameter:
Ca. 15 mm
Vekt:
1,5 gram
1 Riksbankskilling:
1842
Metall:
Kobber
Diameter:
Ca. 21 mm
Vekt:
7,3 gram