Få krigsseddler er bevart

I dag tilbyr vi deg en svært ettertraktet norsk seddel fra krigen, nemlig 10-kroneseddelen fra årene 1940-1944. Krigssedler er etterspurte verden over, og for en norsk samler er denne seddelen noe utenom det vanlige.

Det var knapt noen som hadde råd til å legge en slik seddel til side for å samle på den under krigen. Det er derfor ikke mange sedler som er bevart for ettertiden. Men noen samlere var forutseende og tok vare på noen få. Seddelen du i dag kan sikre deg, kan også stamme fra en tysker som rømte hals over hodet i frigjøringsdagene. Disse hendelsene gjør ikke seddelen mindre samleverdig, snarere tvert imot.

Gjør din bestilling nå og se frem til: 

  • Ekte norsk krigsseddel - utgitt i krigsårene 1940-1944
  • Gratis og spennende Blûcher bok (verdi 99 kr) 
  • Uforpliktende innledning til samlingen "Norske sedler"
  • Historisk informasjon og flott mappe til oppbevaring av din seddel i løpet av samlingen

På grunn av det lave antallet seddler tilgjengeligi er det kun en seddel per samler, vi anbefaler derfor å gjøre din bestilling nå om du ønsker å sikre deg denne historiske krigsseddelen!

seno-em-10kr2utg-gratis-blucher-bok-3

Trykket seddler over en lav sko

Under krigen hadde tyskerne trykket norske sedler over en lav sko, for å kjøpe varer og utstyr de trengte i Norge til den tyske okkupasjonsmakten. Norges Bank hadde allerede lenge før krigen var slutt begynt å forberede en omveksling til nye sedler etter krigen. Hensikten med omvekslingen var å redusere pengemengden, og ikke minst ville man straffe de som hadde tjent store penger på handel med tyskerne.

Når omvekslingen ble kunngjort kunne hver nordmann fritt omveksle 500 kr. Utover dette måtte pengene først inn på konto, og så skulle myndighetene vurdere hvor mye man kunne ta ut igjen. Dette ble først offentliggjort over radio sent en fredagskveld i september 1945, etter at alle butikker var stengt for helgen. Banker, postkontor og vinmonopol-utsalg over hele landet var gjort klar til omveksling de neste tre dagene.

Hundrevis av millioner kroner ble på denne måten konfiskert fra de som ikke kunne gjøre rede for hvordan de hadde tjent pengene elle rett og slett ikke turte å vekksle inn "blod-pengene" sine. De resterende pengene som ikke ble vekslet inn ble rett og slett bare liggende i skuffer og gjemmer, og noen dager senere var de verdiløse til betaling.

Norske sedler blir mer og mer populære, og stadig flere samlere kommer til. Sedler som for bare noen år siden ble oppfattet som vanlige blir vanskeligere og vanskeligere å få tak i.

Norske sedler i historisk perspektiv
Norske sedler blir mer og mer populære, og stadig flere samlere kommer til. Det blir stadig vanskeligere å få tak i sedler som for bare noen år siden ble oppfattet som vanlige. Årsaken er nok at få har lagt til side sedler med høyt pålydende til samlerformål da de gikk ut av bruk, slik at tilgangen er begrenset. Hvis du sikrer deg 10 kroner 2. utgave innleder du Samlerhusets samling «Norske sedler». Denne inneholder sedler brukt i Norge fra og med forrige århundreskifte. Det går lang tid mellom hver gang Norges Bank skifter ut seddelrekken vår, så en slik samling er ikke så omfattende som man skulle tro, og fortsatt relativt overkommelig i pris. Med om lag en måneds mellomrom får man tilsendt en ny norsk seddel til fritt gjennomsyn. Man har alltid 30 dager returrett, og samler kun så lenge man selv vil. Det er ingen minstekjøpsforpliktelse og ingen bindingstid.

Informative albumsider og kostnadsfritt album
Alle sedlene i samlingen leveres på en informativ albumside,hvor man kan fordype seg i hver enkelt seddel. I løpet av samleperioden mottar man uten ekstra kostnad et vakkert album for elegant oppbevaring og presentasjon av sedler. Vår normal pris for albumet er 225 kr, men i samlingen "Norsk Sedler" får man det helt kostnadsfritt.

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER
Mine Samlerhuset-fordeler

1. Jeg kan sikre meg Norges første “helnorske” 10-kroneseddel fra krigen for kun 395 kr. Samlerhuset dekker frakt og ekspedisjon. Jeg trenger ikke å betale noe nå, men mottar seddelen sammen med faktura med 14 dagers forfall, og kan studere den i fred og ro før jeg betaler.

2. Sikrer jeg meg seddelen er jeg garantert plass på en liste over samlere som har prioritert tilgang til norske sedler, og jeg vil få tilsendt en ny seddel om lag én gang i måneden, eller sjeldnere hvis tilgangen er alt for begrenset. Prisen for de andre sedlene i samlingen varierer avhengig av årgang, kvalitet og sjeldenhet. Frakt og ekspedisjon tilkommer med 49,95 kr. Jeg har ingen garanti for at jeg over tid vil få tak i alle norske sedler, men jeg har garanti for at jeg er på prioritetslisten når Samlerhuset får inn attraktive sedler.

3. Jeg har alltid 30 dager returrett, og jeg samler kun så lenge jeg selv ønsker. Det er ingen bindingstid og ingen minstekjøpsforpliktelse. Vil jeg avslutte samlingen, utsette forsendelser, endre forsendelsesintervall eller betale i bekvemme, rentefrie månedlige rater tar jeg bare kontakt med Samlerhuset via tlf 0 25 50, brev eller epost, alt etter hva som er enklest for meg.

4. I løpet av samleperioden mottar jeg uten ekstra kostnad et praktisk album for elegant oppbevaring av sedlene (normal pris 225 kr). Albumsider medfølger også kostnadsfritt.

5. Samlerhusets formål er å formidle historien knyttet til mynter og andre samleobjekter, og gjøre samling tilgjengelig for flest mulig. Vi selger til samlere som er opptatt av samleglede og historie. Vi garanterer ikke at mynter eller andre samleobjekter stiger i verdi eller beholder sin opprinnelige verdi. Eventuell tidligere verdiutvikling er ingen garanti for fremtidig verdiutvikling.

Spesifikasjoner
Pålydende:
10 kroner
Utgivelsperiode:
1940-1944
Kunstner/gravør:
Oluf Wold-Torne/Bradbury, Wilkinson & Co. Ltd., London
Advers:
Mørkfiolett trykk på lysebrun bakgrunn. Portrett av stortingspresident Wilhelm Frimann Koren Christie til venstre og admiral Peter Wessel Tordenskiold til høyre.
Revers:
Gulbrunt trykk. Til venstre en stilisert vikingkonge, til høyre det kronede riksvåpenet. En såkalt Olavsrose i midten.
Vannmerke:
Papir uten vannmerke
Format:
127 x 72 millimeter
Signatur:
Norges Banks hovedkasserer 1935-1944 Gerhard Meldahl Nielsen