Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

Med en interessant historie kan selv den vanligste av mynter bli en samlers må-ha. Dagens stadig mer globaliserte verden åpner opp en skattkiste av numismatiske fortellinger og muligheter. Dette skriver historiker og numismatiker Jeff Garrett om. Garrett er tidligere president i American Numismatic Association ANA og tilknyttet Smithsonian Museum of American History.

Når jeg møter nye bekjentskaper går det ikke lang tid fra de hører om at jeg jobber med å kjøpe og selge sjeldne mynter til de begynner å spørre meg om nettopp myntsamling. Ett av de første spørsmålene mange spør er: Hvilken er den dyreste? De fleste blir forbløffet når jeg forteller at en amerikansk sølvdollar fra 1794 ble solgt for over 10 millioner dollar for noen år tilbake. Spørsmålet som deretter følger er som regel hvordan en mynt kan være verdt så mye. Det korte svaret er «historien». Det er myntens historie som kan forvandle en helt vanlig mynt til noe svært ettertraktet, og som kan gi en sjelden mynt ny salgsrekord. Og omvendt er det mangel på en overbevisende og spennende historie som kan gjøre selv en sjelden mynt mindre attraktiv.

Sølvdollaren fra 1794 er et prakteksempel: Det at den stammer fra det første året sølvdollars ble preget i USA gjør den eksepsjonelt sjelden. Men grunnen til at den oppnådde en såpass høy pris er fordi mange tror eksemplaret faktisk er det aller første preget ved Det statlige amerikanske myntverket. Den amerikanske gullmynten High Relief Double Eagle fra 1907 er relativt lett tilgjengelig, og finnes ofte å få kjøpt på myntmesser. Likevel er den svært etterspurt og ettertraktet fordi den både har en fantastisk historie og er utrolig vakker. President Teddy Roosevelt ga nasjonens beste kunstner i oppdrag å redesigne de amerikanske cent-, 10-dollar og 20-dollarmyntene. Myntverket slet med å få det kunstneriske geniet Augustus Saint-Gaudens design realisert, og mynten anses nå som en av de vakreste myntene som noen gang er laget. På samme måte er mange relativt vanlige mynter hentet opp fra skipsvrak som SS Central America, SS New York, SS Republic og SS Yankee Blade svært ettertraktede på grunn av deres dramatiske historie om forlis og om skattefunn. Selv tiår etter blir myntsamlere fremdeles begeistret når de hører om Mel Fishers enorme skattefunn da han oppdaget det spanske gullskipet Nuestra Señora de Atocha utenfor kysten av Florida. Mange samlere interesserer seg stadig for mynter som stammer fra store og kjente myntfunn og samlinger, som Redfield-skatten, de såkalte GSA Carson City Morgan dollarmyntene og gullmynter fra den berømte Wells Fargo Double Eagle-samlingen (alle berømte amerikanske myntfunn/samlinger, red. anm.).

PROPAGANDA

Jeff Garrett 
Jeff Garrett begynte å samle mynter da han var et barn, og har gjennom sin 35 år lange karriere som mynthandler bygget opp en enorm kompetanse og kunnskap. Han er virkelig en lidenskapelig samler, som i 2015 ble tildelt utmerkelsen PNG Lifetime Achievement Award for sin utrettelige formidling av numismatikk. Samme år ble han president i American Numismatic Association. De senere årene har han hatt æren av å tjene som styremedlem i det prestisjetunge Smithsonian Museum of American History. Jeff har forfattet mange av de mest populære numismatiske referansebøkene, inkludert den prisbelønte 100 Greatest US Coins og the Encyclopedia of United States Gold Coinage.

Overordnet dokumenterer og reflekterer mynter mange av menneskehetens viktigste historiske hendelser. Romerske keisere brukte mynter som propaganda, og man kan lett spore utviklingen av deres sivilisasjon gjennom utmyntningen. USAs historie er ikke minst svært godt dokumentert på mynt. Fra furutreskillingen preget i kolonien Massachusetts i 1652 til en halv-dime i sølv som sies å stamme fra Martha Washingtons sølvtøy, har mynter helt konkret kunnet kobles opp mot dannelsen av den amerikanske nasjonen. Ekspansjonen av USA kan også lett finnes igjen på sjeldne mynter. Funn av gull i California ga oss gulldollaren og double eagle-mynten, og myntene som ble preget i «det ville vesten» forblir blant de aller mest spennende å samle for de som er fascinert av denne delen av historien.

Det er ikke vanskelig å forstå hvordan en overbevisende historie kan gjøre en mynt mer ettertraktet. For mange samlere er det så mye mer enn hvor sjelden mynten er, eller hvilken stand den er, som gjør den interessant. Det er beretningene om historien rundt mynten som gjør numismatikk til et så fornøyelig tidsfordriv. Som president for ANA (American Nusismatic Association, red. anm.) har jeg reist mye rundt på ulike arrangement og messer, og selv sett hvor mye myntsamling blomstrer rundt omkring i verden.

Da jeg besøkte en internasjonal myntmesse i New York for et par år siden, gikk det opp for meg at det asiatiske myntmarkedet definitivt er et interessant marked å følge med på. Her har det vært en fabelaktig vekst de siste årene. I Kina er det et utrolig aktivt marked for sjeldne mynter og mange amerikanske og europeiske handlere har lagt ned enorme ressurser i å undersøke og utvikle sin tilstedeværelse nettopp her. Gull og sølv har alltid spilt en viktig rolle i kinesisk kultur, men økningen av kinesisk middel- og overklasse har gitt en stor etterspørsel etter sjeldne mynter og edelt metall. Tilsvarende har også skjedd i India der det har vært en klar økning i interessen for sjeldne indiske mynter. I New York møtte jeg flere fra disse landene på jakt etter mynter. Det ville vært fantastisk å lære om historiene bak disse fantastiske antikke myntene.

SÅ FEIL KUNNE JEG TA

Så til Europa. Jeg hadde lenge hørt om World Money Fair i Berlin, og besøkte messen for første gang for et par år siden. Som spesialist på amerikansk mynt tenkte jeg at det neppe ville være mye av interesse for meg på en myntmesse i Europa. Så feil kunne jeg ta. Besøket til Berlin var både oppmuntrende, tankevekkende og en utmerket påminnelse om hvor mangfoldig og spennende numismatikk er. Det første jeg la merke til var hvordan europeiske handlere opererer ganske annerledes enn sine amerikanske kollegaer. Messen holdes på Tysklands største hotell, Estrel Hotel and Convention Center, der hvert eneste av de tusen rommene var reserverte og alle kriker og kroker innen numismatikk er representert. Det innebærer handlere av sjeldne mynter, auksjonshus, selskap som selger til massemarkedet, myntverk fra hele verden, skrin- og pakningsforhandlere, forhandlere av samlerutstyr, investeringsselskap, myntutstyrsselskap (noen av dem med fullskala myntpresser) og mange andre. Mangfoldet er forbløffende. Fra starten av uken var hotellet full av summende aktivitet der alle samlet seg for å gjøre en god handel og nettverke før selve messen åpnet på fredagen. Det var rader med bord i lobbyen der folk solgte varene sine, og nesten hvert eneste møterom på hotellet var reservert av de store selskapene og myntverkene, der de gjennomførte møter non-stop hele uken.

Litt ut i uken startet massene å forberede seg for åpningsseremonier. Hotellet var stappfullt, og køen sto ut døren. Mer en 15.000 mennesker skal ha besøkt messen. Det er mer enn ANAs årlige myntmesse, og det varmet mitt hjerte å se publikums entusiasme. Tusenvis av mennesker sto ivrige i kø klare til å kjøpe alt fra antikke mynter til moderne utgivelser fra myntverk rundt om i verden. Det sørafrikanske myntverket var spesielt aktive med feiringen av 50-årsjubileet for Krugerrand.

Bullion-mynter er stort på slike myntmesser, og var tilgjengelig i alle tenkelige former og størrelser. Det sørafrikanske myntverket solgte en rekke varianter av sin Krugerrand i gull i størrelser fra 1/50 (ja, den er superliten), 1/10, ¼, ½, 1, 5 og 50 unser (sistnevnte til en sum av drøyt 150.000 amerikanske dollar, om du lurer). De tilbød også Krugerrand for aller første gang i sølv og platina, og beholdningen de hadde med på messen ble utsolgt den aller første dagen.

ALDRI VÆRT EN BEDRE TID FOR Å BLI SAMLER

I årevis har jeg hørt at europeiske samlere ikke bryr seg om tredjepartssertifiserte mynter, men dette må ha endret seg ettersom mange aktører tilbød NGC-sertifiserte mynter (Numismatic Guaranty Corportaion, et amerikansk myntgraderingsfirma, red. anm.). Antikke mynter var spesielt populære og det så ut til å være et godt tilsig av mynter fra hele verden. Grunnen til at tredjepartsgradering i mine øyne er universell, er at den garantien det gir for ekthet og kvalitet er viktig for alle som bruker en betydelig sum penger på samlingen sin. Min gjetning er at sertifiserte mynter vil bli like allment akseptert i det europeiske, og også asiatiske, myntmarkedet som det er i USA i løpet av det neste tiåret.

Tanken som har slått meg mens jeg har reist rundt på disse messene, er at det har aldri vært en bedre tid for å bli myntsamler. Med nye markeder som åpnes opp, med internett som gjør det enklere for både handlere og samlere fra hele verden å lære om ulike mynter, den økende tilgangen på sertifiserte mynter og høyt anerkjente selskap som tilbyr gode produkter av både antikke og moderne mynter, er det et vell av muligheter for å bygge opp og diversifisere samlingen din. Ettersom kommunikasjon blir både enklere, og i mange tilfeller gratis, kan vi glede oss over muligheten til å snakke sammen og dele samlingene våre og historiene deres med andre entusiaster fra hele verden. På den måten blir det virkelig en global hobby