Dette kan du lese om i denne utgaven av Mynt & HIstorie:

  • Norges mynthistorie – så mye mer enn kroner og øre!
  • Fant seddelskatt ved Fløyen i Bergen
  • De enorme platemyntene fra Sverige, førte til papirsedlenes tilblivelse
  • Jakten på vikingkongen Rollo – endres historien om Europas kongehus?
  • Skipsvrakenes hellige gral –var skipet San Jose lastet med 344 tonn gull- og sølvmynter?
  • Den ukjente historien: Da myntverket ble nedlagt og gjenoppstod
  • Dronning Elizabeth IIs myntportretter gjennom tidene
  • Vandalene kom fra Hallingdal – stod for romerrikets fall!
  • Nyheter fra verdens myntverk

I denne utgaven av magasinet Mynt & Historie kan du lese et intervju med forfatter Alf. R. Jacobsen, en av landets fremste krigshistorikere og dokumentører av 2. verdenskrig i Norge. – Andre verdenskrig var det største dramaet i vår tid, forklarer Jacobsen om hvorfor vi stadig fatter like stor interesse for temaet. Du leser resten av intervjuet med forfatteren fra side 16.

Sikkerhetsoppbudet var stort da verdens dyreste mynt gjestet Myntkabinettet på Historisk museum i Oslo. Mynt, som er den aller første amerikanske dollaren preget, den såkalte «Flowing hair» fra 1794,  ble omsatt for rundt 90 millioner kroner på auksjon i 2013. Og ikke nok med at den  verdenskjente mynten gjestet landet, også den amerikanske uavhengighetserklæringen hadde fått æren av å vise seg frem på Europaturne! Disse verdensberømte historiske klenodiene blir anslått til svimlende 126 millioner kroner, samlet. Til sammenlikning er det verdt å reflektere over at ransutbyttet av «Nokasranet» var det halve, nemlig 57,7 millioner kroner. Men det var et tankesprang, for eierne selv, de er naturligvis opptatt av affeksjonsverdien. Tenk å eie verdens første dollar! Og tenk å eie en original av den amerikanske uavhengighetserklæringen! Sølvdollar-mynten, som i følge legenden ha vært i eie av den første amerikanske presidenten George Washington, rakk i tillegg et besøk hos Vår Staude i TV2 God morgen Norges studio. Mer om de amerikanske superstjernene leser du denne utgaven av Mynt & Historie.

Det er ikke for hverdagskost å regne å komme tett på vikinghøvdinger. Det var derfor nærmest med andakt at det foregikk en åpning av en vikinggrav i Normandie i Frankrike tidligere i år. Formålet var å jakte på historien om vikingkongen «Rollo», for mange kjent fra TV-serien «Vikings». Historien om Rollo er et av de mest omstridte temaene fra vikingtiden, og det eksisterer flere teorier om hans opphav, deriblant den norske-islandske versjonen oppgitt blant annet i Snorres kongesaga som forteller at Rollo var den norske «Gange-Rolv», utvist fra Norge av Kong Harald Hårfagre. Vi hadde tilbake i tid fattet interesse for denne historien i forbindelse med formidling og dokumentasjon av mynter fra blant annet Vilhelm Erobreren, mannen som anses for å være opphavet til det britiske kongehuset, og som kanskje beviser seg å være etterkommer av norske Gange-Rolv! Mynt & Historie bestemte seg derfor for å følge med til Normandie da åpningen av sarkofagene foregikk. Funnet danner grunnlag for videre forskning på genmaterialet til de rundt 1000 år gamle levningene, med mål om å bevise vikingkongens opphav. Les mer om sammenhengen mellom de 1000 år gamle levningene, det norske kongehuset, det britiske og danske kongehuset fra side 6 i magasinet. Historien blir kanskje tvert om slik at den britiske kongemakten stammer fra Norge?!

Mynt & Historie byr også på en spennende quiz for deg, eller for vennegjengen. Kan du kan alt allerede eller er det noe nytt å lære for deg også? Benytt anledningen til å teste deg selv da vel!

Uansett byr alltid på stor spenning å dokumentere historie, og vi erfarer stadig at ny, spennende informasjon finner veien inn i dagens lys. Magasinet er hele 68 sider spekket med samlerglede og historie, og vi ønsker deg velkommen inn i myntenes rike!