Alfred Nobel hedret på sølvminnemynt i beste pregekvalitet

I anledning Nobel Fredspris 100-årsjubileum i 2001 ga Norges Bank ut denne praktfulle sølvmynten til Alfred Nobels ære. Minnemynten er helt spesiell da det er første gang en utenlandsk person er hedret med en minnemyntutgivelse av Norges Bank. 

Hele 33 millioner kroner

Da den svenske industriherren og vitenskapsmannen Alfred Nobel døde i 1896, etterlot han seg et av tidenes mest betydningsfulle og sjenerøse testamenter. I følge hans siste vilje skulle mesteparten av hans formue, 33 millioner kroner, plasseres i et fond, hvor man årlig skulle dele ut rentene av fondet til mennesker som utmerket seg på 5 områder. Fysikk, kjemi, medisin, litteratur og fred var områdene som var nevnt i Nobels testamente.

I 1901 ble den første Nobel fredspris delt ut, og i 2001 ble 100-årsjubileet for opprettelsen av det som i dag er blant verdens gjeveste priser markert av Norges Bank med en storslått minnemyntutgivelse.

  • Norsk minnemynt i sølv utgitt av Norges Bank i 2001
  • Utgitt til Alfred Nobels ære – for første gang hedres en utenlandsk person på norsk minnemynt
  • Autentisk reversmotiv hentet fra Nobelmedaljen som deles ut til fredsprisvinnerne
  • Preget i beste pregekvalitet proof og 92,5 % sølv

NB: Noe leveringstid må påregnes

Autentisk reversmotiv hentet fra den originale nobelmedaljen!

Noe av det som gjør 100 kroner Nobels fredspris til en svært spesiell mynt, er at reversmotivet er en autentisk reproduksjon av portrettet av Alfred Nobel som er preget på medaljen som deles ut til fredsprisvinnerne. Alfred Nobel er gjengitt av billedhuggeren Gustav Vigeland i assistanse med den svenske gravøren Erik Lindberg. Nobelmedaljen slik vi kjenner den i dag, ble utgitt for første gang i 1902.

Siden utgivelsen i 2001 har 100 kroner Nobels fredspris 100 år i sølv blitt en populær minnemynt som Samlerhuset er stolte av å kunne tilby samlere. 

Historien om Nobels Fredpris begynte i 1896. Da den svenske industriherren og vitenskapsmannen Alfred Nobel døde, etterlot han seg et av tidenes mest betydningsfulle og sjenerøse testamenter. I henhold til Nobels siste vilje skulle mesteparten av hans formue, hele 33 millioner kroner, plasseres i et fond. Rentene fra dette skulle hvert år tildeles den eller de som innenfor fem ulike felt hadde gjort menneskeheten største nytte. Fysikk, kjemi, medisin, litteratur og fred var områdene som var nevnt i Nobels testamente.

De første Nobelprisene ble utdelt i 1901. Den gang utgjorde prispengene 150.800 svenske kroner. I vår tid mottar fredsprisvinneren rundt 10 millioner svenske kroner. Alfred Nobel hadde bestemt at det norske Stortinget skulle stå for utdeling av Nobels Fredspris, den kanskje gjeveste av alle Nobelprisene. Historiens første fredspris ble delt mellom to personer. Den gikk til grunnleggeren av Røde Kors, sveitseren Henry Dunant og presidenten i Det franske fredsforbund, Frederic Passy. I jubileumsåret 2001 var det FNs generalsekretær Kofi Annan som ble hedret med verdens mest høythengende pris.

Spesifikasjoner
Pålydende:
100 kroner
Diameter:
39 mm
Metall:
92,5 % sølv
Kvalitet:
Proof
Vekt:
33,6 gram
Opplag:
50.000
Utgiver:
Norges Bank
Utgivelsesår:
2001