Kampen om tungtvannet markeres på myntbrev

Ny minnemynt i 24 karat gull!

Myntbrev Kampen om tungtvannet

For å markere "Kampen om tungtvannet, en serien med militære sabotasjeaksjoner mot tungvannsproduksjonen under 2.verdenskrig gis det ut et gullmyntbrev med en ny minnemynt i 24 karat gull. Opplag kun 250 nummererte eksemplarer.

  • Type: Enkeltobjekt
  • Lager: Få igjen
Pris: 3 950 kr

Tungtvannsaksjonen var en serie militære sabotasjeaksjoner mot tungtvannsproduksjonen på Vemork ved Rjukan under 2. verdenskrig. Fire militære aksjoner ble utført, og målet var å hindre en mulig tysk atombombe.  Nå utgis et myntbrev med en ny minnemynt i 24 karat gull, to flotte frimerker utgitt av Posten. Myntbrevet er utgitt i kun 250 individuelt nummererte eksemplarer.

Gjennom gullmyntbrevet "Kampen om tungtvannet" for 3950 kr (inkl. frakt) sikrer du deg:

  • En ny minnemynt i 24 karat gull, med motiv fra Operasjon Gunnerside, "Telemark Raid 1943"
  • Et vakkert frimerke med norske flagg, utgitt i 1965 til 20-årsjubileet for frigjøringen og frimerket med det passende navnet "Frigjøringskampen" utgitt 9. april 1990
  • Gullmyntbrev utgitt i kun 250 individuelt nummererte eksemplarer

Gullmyntbrevet som hedrer "Kampen om tungtvannet" er stemplet den 28. februar, på datoen da operasjonen kalt «Gunnerside» ble gjennomført i 1943.

Ny minnemynt i 24 karat gull og proofkvalitet
Minnemynten som er utgitt av den britiske kronkolonien Gibraltar og er preget i 24 karat gull og beste pregekvalitet proof. Med britisk styre er det Dronning Elizabeth II som er offisielt statsoverhode, og myntene prydes dermed av hennes portrett.

To flotte frimerker fra Posten - stemplet 28. februar 2017
Gullmyntbrevet som hedrer "Kampen om tungtvannet" inneholder to flotte frimerker utgitt av Posten. Frimerket som er utgitt til 20-årsjubileet for frigjøringen i 1965 er prydet med vaiende norske flagg (NK563). Verdien på dette frimerket er 60 + 10 øre, der tilleggsverdien på 10 øre gikk til inntekt for krigsinvalidehjemmet Bæreia. Frimerket med det passende navnet "Frigjøringskamp" (NK1093) er utgitt til 50-årsjubileet siden overfallet på Norge i 1990. Motivene på frimerket skal symbolisere sider ved den 5 år lange frihetskampen som startet da tyskerne invaderte landet 9. april 1940.

Begrenset opplag og individuell nummerering
Gullmyntbrevet er utgitt i et meget begrenset opplag på kun 250 individuelt nummererte eksemplarer. Nummereringsfeltet garanterer opplagsbegrensningen samtidig som den angir nummeret på nettopp ditt eksemplar. 

Kampen om tungtvannet
Den første aksjonen gikk fryktelig galt, da gliderne som ble sendt avgårde styrtet i den norske fjellheimen. Etter noe nøling ble det gitt klarsignal for operasjonen kalt «Gunnerside», som fant sted natten mellom 27. og 28. februar. Under ledelse av Joachim Rønneberg klarte sabotørene å ta seg frem til anlegget på Vemork.

I løpet av noen minutter var ladningene festet, og eksplosjonen som fulgte kort tid etter, ødela cellene som produserte den dyrebare væsken. Sabotørene forsvant den vei de hadde kommet – ned i juvet og opp på fjellet på den andre siden. Deretter gikk ferden tvers over Sør-Norge og til Sverige for en del av gruppen mens andre ble igjen på vidda. Hele operasjonen ble utført i full britisk uniform og uten at et skudd ble løsnet.

En oppsiktsvekkende aksjon
Kuppet var spektakulært på alle måter og fikk stor publisitet uten at den fulle betydning ble røpet. Sabotørene selv ble rikelig dekorert for sin innsats. På tysk side ble det satt inn store styrker for å pågripe de skyldige, men uten resultat. Noen måneder senere var produksjonen i gang igjen på Vemork, og da bestemte de allierte seg for å bombe fabrikken.

Gullmyntbrevet, som hedrer "Kampen om tungtvannet" kan nå bli ditt for 3.950 kroner, inkludert frakt og forsikring.

Pris:3 950 kr
Spesifikasjoner
MYNTBREV:
Stemplingsdato:
28. februar 2017
Opplag:
250
MYNT:
Utgivelsesland:
Gibraltar
Utgivelsesår:
2017
Pålydende:
10 britiske pund
Metall:
99,9% rent gull
Kvalitet:
Proof
Diameter:
17,95 mm
Vekt:
3,11 gram