Sommer OL i London 1948

Dato: 29. juli – 14. august 1948 Deltagere: 4104 fra 59 land Norske deltagere: 79 Øvelser: 136

Til tross for at store deler av den britiske hovedstaden fortsatt lå i ruiner og det var knapp tid til forberedelser, gikk britene løs på oppgaven med stort pågangsmot. På forhånd hadde det vært debatt om hvorvidt det var riktig å arrangere slike sportsleker, mens mange nasjoner fortsatt hadde mer enn nok med å reise seg etter krigens ødeleggelser, men lekene ble til slutt godt mottatt og en stor suksess.

Krigens tapende nasjoner, Tyskland og Japan, ble ikke invitert til å delta. For Tysklands vedkommende var det fjerde gang de ble utelukket fra et olympisk arrangement. Ellers var lekene i London de første med deltakelse fra kommunistiske stater, blant dem Ungarn, Jugoslavia og Polen. Også Sovjetunionen var invitert, men avslo tilbudet. Sovjet fikk sin olympiske debut i Helsinki i 1952.

London hadde på grunn av omstendighetene, med knapphet både på tid og ressurser, ikke fått anledning til å reise nye anlegg til den store begivenheten. Det var imidlertid godt med idrettsanlegg idrettsanlegg som hadde klart seg bra gjennom krigen, og det velkjente Wembley Stadion var hovedarena for blant annet åpningsseremonien og friidrettsøvelsene. De mannlige utøverne ble innkvartert i en militærleir, mens kvinnene bodde på en internatskole.

London 1948 var de første lekene som ble overført på TV. Det var imidlertid svært få som fulgte sendingene, ganske enkelt fordi det ikke var mange som hadde TV i Storbritannia på denne tiden. London 1948 var ellers forløperen til Paralympics. Det var her funksjonshemmede utøvere fikk delta for første gang. Utgangspunktet for dette initiativet var kunnskapen om at funksjonshemmede som drev idrett, ble lettere integrert i samfunnet, enn dem som bare fikk medisinsk behandling.

Nå kan du sikre deg:

  • 9 mynter og 4 frimerker utgitt av vertsnasjonen Storbrittania
  • Utgitt i samme år som sommer OL i London 1948
  • Leveres i flott skrin med ekthetssertifikat
  • Kun få sett tilgjengelig
  • Fraktfritt tilsendt

Spesifikasjoner
Antall mynter:
9 mynter
Antall frimerker:
4 frimerker
Utgivelsesår:
1948
Land:
Storbritannia