Proofsett Exclusive 2012 er preget og forseglet ved Det Norske Myntverket på Kongbserg. Settet er prestisjeutgaven av flaggskipet proofsett og inneholder Norges myntrekke utgitt i 2012 (10-krone, 5-krone og 1-krone) i tillegg til myntverkets jubileumsmedalje i 14 karat gull av folkeminnesamleren Peter Christen Asbjørnsen utgitt i anledning av hans 200-årsdag.

  • Norges mynter fra 2012 i proofkvalitet
  • Inkluderer myntverkets jubileumsmedalje av Peter Christen Asbjørnsen i 14 karat gull
  • Preget og forseglet ved Det Norske Myntverket
  • Opplag på kun 170 sett

Proofmynter er mynter preget med polerte stempler og flere pregeslag slik at overflaten får et høyglanset preg. Det er den beste pregekvaliteten som finnes for mynter og medaljer. Det stilles høye kvalitetskrav til hver eneste proofmynt. Alle proofmyntene kontrolleres nøye av eksperter, og bare de helt perfekte kommer ut på markedet. Myntene preges inntil fem ganger med slag som har en kraft opptil 250 tonns kraft. En vanlig sirkulasjonsmynt preges bare én gang, mens proofmynter alltid må preges flere ganger.

Proofsett Exclusive 2012 inneholder, likt andre års utgaver, Norges Banks myntrekke i høyeste pregekvalitet proof, sammen med en eksklusiv minnepregning. 2012-utgavens store begivenhet er Det Norske Myntverkets jubileumsmedalje i 14 karat gull av folkeminnesamleren Peter Christen Asbjørnsen i anledning av hans 200-årsdag. Medaljen veier 7,7 gram og har en diameter på 22 mm. Settet leveres i et stilfullt treskrin med individuelt nummererte skilt som garanterer for det lave opplaget på 170 eksemplarer. 

Spesifikasjoner
Pålydende:
10-krone, 5-krone og 1-krone
Årstall:
2012
Kvalitet:
Proof
Opplag:
170 stk
Medalje:
Det Norske Myntverkets jubileumsmedalje i gull som hedrer Peter Christen Asbjørnsen