Prestisje utgave fra Det Norske Myntverket

Vi er stolte av å kunne tilby årets Proofsett Exclusive med Norges eneste pregede sirkulasjonsmynt i år sammen med Frigjøringsmedaljen i rent gull, settet er preget av Det Norske Myntverket på Kongsberg. 

Samlerhuset og Det Norske Myntverket ønsker å gjøre en forskjell, derfor er årets Proofsett Exclusive medalje preget i rent sporbart og rettferdig Fairmined gull. Det Norske Myntverket er et av få myntverk i verden som er sertifisert til å prege mynt og medaljer i Fairmined gull, dette kombinert med det rekordlave opplaget gjør settet helt unikt. Settet ble sett på som et klenodium og en raritet allerede før lansering.  

Nå kan du sikre deg:

  • Årets prestisjesett fra Det Norske Myntverket
  • 20-krone med spesialpreg: Anne-Cath. Vestly
  • Frigjøringsmedaljen i 99,9% rent Fairmined gull
  • Årets eneste pregede sirkulasjonsmynt i høyeste pregekvalitet
  • Et av kun 140 nummererte sett
  • Offisiell utgivelsespris 4.950 kroner
  • Fraktfritt tilsendt

*Illustrasjonsbilde
Innholdet i årets prestisjesett fra Det Norske Myntverket

Frigjøringsmedaljen i Fairmined gull

Frigjøringsmedaljen som følger med settet, markerer at det i år er 75 år siden Norge ble fri fra okkupasjon av det nasjonalsosialistiske Tyskland og medløperne i Nasjonal Samling.

Medaljen viser en enkel V, bokstaven som ble et symbol, først i Belgia og så i hele Europa, på kamp mot tysk okkupasjon. En kamp som ble kronet med seier i 1945. Medaljen er preget i høyeste pregekvalitet - Proof 

20-krone med spesialpreg: Anne-Cath. Vestly

Anne-Cath. Vestly var en barnebokforfatter og skuespiller på TV, radio og film som spilte en avgjørende rolle i å fortelle historier som tok barn på alvor. Hun startet Barnetimen for de minste med Alf Prøysen og Torbjørn Egner, og trekløveret moderniserte barnelitteraturen. Jenter og kvinner ble tatt på alvor, barn ble tatt på alvor, ja, selv leker ble behandlet med respekt. 

Da Norges Bank valgte fjorårets minnemynt, ble skulptøren Håkon Anton Fagerås ansvarlig for designet. Nå var de enda mer vågale. Illustratør Siri Dokken, mest kjent som Dagsavisens faste tegner, fikk oppdraget. Hun valgte ikke å gå på kompromiss av sin stil, men tvert imot understreke den.

Dette gjør at i stedet for en naturlig gjengivelse, har tegneren lagt vekt på de gode trekkene til hovedpersonen. Dermed framstår Vestly som en god lytter med et øre markant rettet mot barnet som forteller, med store øyne som viser hennes interesse for fortellingen og et avvæpnende smil som viser at hun morer seg over det hun hører. Bildet fanger dermed essensen i Vestly svært godt.

Mynten har tre uvanlige trekk: Hun er en navngitt kvinne som er hovedpersonen på reversen, hun er tegnet i karikatur, og hun ser rett på betrakteren av mynten. Det har vært kvinner på mynter før, men de har enten vært anonyme (kunstløpersken fra 1993) eller sammen med ektemannen (dronning Sonja i 2012). Begge var også minnemynter, mens dette er en sirkulasjonsmynt. Karikaturer og figurer som ser ut av mynten har også skjedd på mynter tidligere, men de har vært i helfigur, og ansiktet har vært enten ikke synlig eller utydelig.

Høyeste mulige kvalitet - proof

Kvaliteten proof kjennetegnes ved perfekt overføring og avtrykk av pregestemplets minste detaljer til den ferdig pregede myntens eller medaljens overflate - også kalt fullpreg. Myntens flate trenger nødvendigvis ikke å være speilblank - selv om dette er mest vanlig - overflaten kan også oppleves som helt matt. Et eksempel på dette er minnemynten i gull som ble utgitt i anledning 100-årsjubileet til Nobels fredspris i 2001. En mynt er laget i proof-kvalitet hvis alle detaljer er feilfritt gjengitt i preget.

Pregestemplene er høyglanspolerte, og produksjonen foregår i spesialmaskiner i tilnærmet støvfrie lokaler. All håndtering i produksjonen skjer med hansker på hendene. Det tolereres ingen skader som misfarging, fingermerker og slagmerker. Myntene poleres og skal derfor være frie for riper. Hvert enkelt eksemplar kontrolleres nøye, slik at bare de perfekte myntene skal komme ut på markedet.

Moderne innpakning

Årets prestisjeutgivelse leveres i et moderne skrin. Det er med stor glede at vi nå sender «Proofsett exclusive 2020» i et moderne og eksklusivt skrin, som enkelt kan lagres i bokhyllen eller et annet egnet sted.

Ønsker du å betale i rentefrie avdrag kan du kontakte vår kundeservice på 66 81 15 00. Vår normale åpningstid er mandag til fredag 9-17. Har du spørsmål om Samlerhuset eller samleobjektene våre, er det bare å kontakte oss. 

Spesifikasjoner
20-krone:
Diameter: 27,5 mm. Vekt: 9,90 gram. Metall: kobbernikkel. Kvalitet: proof.
Fairmined gullmedalje:
Diameter: 18 mm. Vekt: 3,10 gram. Metall: 99,99% gull. Kvalitet: proof.