Historien om de norske krigsflyverne har lenge vært relativt ukjent for mange, og de mange flyverne og bakkemannskapene som kjempet for Norge på ukjent himmel har i ettertid blitt kalt våre glemte helter. Nå er det på tide at de får den ære de fortjener!

 

Nå har du mulighet til å sikre deg et helt spesielt samleobjekt:

  • Minnemynt i gigantformat belagt med 99,9 % sort gull og detaljer i gull
  • Offisiell utgivelse godkjent av Royal Air Force og Buckingham Palace
  • Veier hele 400 gram og er nesten 9 cm i diameter
  • Kun 500 på verdensbasis – nå kun 24 tilgjengelig
  • 30 dager åpent kjøp

Foto: Wings Forlag

De norske pilotene og bakkemannskapet er en helt sentral del av historien om 2. verdenskrig. Mange tjente under det britiske luftforsvaret Royal Air Force som hadde fire norske skvadroner. I tillegg hadde 70 britiske skvadroner nordmenn i tjeneste. Til sammen var 3.000 unge nordmenn innom den norske treningsleiren «Little Norway» i Canada i løpet av krigen. Bare én av fem norske jagerflypiloter kom hjem i live.  

Hedret med minnemynt i gigantformat  

Den britiske kronkolonien Gibraltar har utgitt en praktfull minnemynt som et verdig og varig minne om de norske krigsflyverne som fløy under britiske Royal Air Force under 2. verdenskrig. Mynten er preget i massiv bronse før den er belagt med 99,9 % rent gult og sort gull. Motivet er av Royal Air Forces logo med omskriften PER ARDVA AD ASTRA, som er latin for «på vanskelig vei til stjernene», eller «gjennom kamp til seier». Revers side prydes av den britiske dronning Elizabeth IIs portrett. Mynten er en offisiell utgivelse godkjent av Royal Air Force og Buckingham Palace.

 

Krigsflyverne ble våre glemte helter

De norske krigsflyverne fløy både jagerfly og nattjegere, sjøfly og flybåter, transportfly og passasjerfly. Og mens pilotene risikerte liv og helse i livsfarlig luftkamp, led flymekanikerne og bakkemannskapet av kulde og forfrysninger, verkende armer og rygg, hørselskader og nerver. Faren for tyskernes bomber, snikskyttere, miner samt smitte og sykdom i områder med dårlig begravde lik, slet på både bakkefolk og flyvere. Det var med andre ord ingen dans på roser å være krigsflyver.

 I mai 1945 vaiet de norske flaggene nok en gang fritt i Norges land, og kampen over okkupasjonsmakten var vunnet. Men for mange av de overlevende krigsflyverne ble ikke hjemkomsten bare enkel. De norske pilotene og bakkemannskapet kjempet for Norge på fremmed himmel, men krigsflyverne var ikke en del av hjemmefrontens motstandssamhold. Mens de daglig hadde risikert livet for frihet, fikk de gjerne høre at de var heldige som hadde vært utenlands mens Norge hadde vært okkupert.

Spesifikasjoner
Pålydende:
10 Crowns
Metall:
Bronse belagt med sort gull og 99,9 % rent gull
Utgivelsesår:
2019
Kvalitet:
Proof-like
Diameter:
88,70 mm
Vekt:
400 gram
Utgivelsesland:
Gibraltar
Opplag:
500 på verdensbasis