Det Kongelige Britiske Luftforsvaret Royal Air Force ble verdens første uavhengige flystyrke da den britiske hæren og marinens flystyrker ble slått sammen på slutten av 1. verdenskrig i 1918. Frem mot 2. verdenskrig økte Royal Air Force i styrke, og i kampen mot aksemaktene fløy også alle de norske pilotene under Storbritannias flyvåpen.

Nordmenn i tjeneste hos britiske Royal Air ForceDe mange norske pilotene er en helt sentral del av historien til Royal Air Force under 2. verdenskrig. «Little 
Norway» åpnet i november 1940, og det tok ikke lang tid før nordmenn strømmet frivillig til tjeneste. De fleste var relativt unge, bare i begynnelsen av 20-årene. Til sammen fant over 3.000 nordmenn veien til den norske treningsleiren i Canada i løpet av krigsårene. Ikke alle kom gjennom nåløyet. Men for hver flyver i luften trengte man fem mann på bakken.

De norske krigsflyverne – våre glemte helter
For mange av de overlevende krigsflyverne var ikke tiden etter krigen bare lett. De norske pilotene og bakkemannskapet kjempet for Norge på fremmed himmel, men krigsflyverne var ikke en del av hjemmefrontens motstandssamhold. Mens både pilotene og bakkemannskapet daglig hadde risikert livet for frihet, fikk de gjerne høre at de var heldige som hadde vært utenlands mens Norge hadde vært okkupert. Det ble sagt at hjemmefronten hadde vunnet krigen, og folk her hjemme mente de hadde hatt det mye verre med rasjonering, blending, alliert bombing, sensur og Gestapo. Mange av krigsflyverne valgte derfor å tie om det de hadde opplevd, og bar med seg minnene om sine døde kamerater inni seg.

Minnemynten er preget i 99,9 % rent gull i et begrenset opplag på 5.000 eksemplarer av den britiske kronkolonien Gibraltar. Som statlige overhode på Gibraltar, pryder dronning Elizabeth II myntens revers side. Alle offisielle minnemynter med den britiske monarkens portrett er godkjente av Buckingham Palace. Minnemynten i gull med RAFs emblem i farger er også godkjent av Royal Air Force.

Spesifikasjoner
Pålydende:
£10
Utgivelsesår:
2019
Kvalitet:
Proof
Metall:
99,9% rent gull med fargedetaljer
Diameter:
17,95 mm
Vekt:
3,11 gram
Opplag:
5000 på verdensbasis
Utgivelsesland:
Girbraltar