En del av Rundeskatten kan nå bli din!

Du kan nå bli eier av en en ekte og original nederlandsk 2 stuiver i sølv, preget i Utrecht i 1724, som ble funnet på havets bunn i vrakrestene i Akerendan uten for Runde på Sunnmøre. Sølvmynten, som var en del av Norgeshistoriens mest berømte skipsvrakskatt, kan nå bli din for kun 695 kroner.

Et av Nord-Europas største myntfunn
Rundeskatten ble funnet i 1972 og utgjør et av Nord-Europas største myntfunn med flere enn 56.000 mynter fra 1600- og begynnelsen av 1700-tallet. Myntene ble funnet i vrakrestene etter det hollandske skipet Akerendam som forliste utenfor øya Runde i 1725. Skipet var på vei til Indonesia lastet med blant annet 19 pengekister som inneholdt flere enn 6.624 nederlandske gulldukater, 10.151 nederlandske ducatoner, 10.365 spansk-amerikanske sølvrealer og 29.287 2-stuivere. I skipslasten fantes 6.505 nyslåtte dukater fra myntverkstedet i Utrecht forsynt med årstallet 1724. Tidligere kjente man disse myntene bare fra myntregnskaper. Nå ble hele årgangen gjenfunnet. Hele besetningen på 200 mann døde i forliset. I eldre kilder og lokale muntlige tradisjoner fortelles det at gullmynt og annet vrakgods fra tid til annen var skylt opp i fjære der skipet hadde forlist.

Vrakrestene fra Akerendam
Det var de to svenske dykkerne Bengt-Olof Gustafsson og Stefan Persson og den norske dykkeren Eystein Krohn-Dale som oppdaget vrakrestene av Akerendam sør-øst for Kvalneset, lengst nord på Runde. Under en tur med Ålesund dykkerklubb var disse de eneste som gikk i vannet søndag 16. juli, etter lørdagens sommerfest. Med seg opp hadde de tre kilo mynt i en plastpose. Myntene klarte de å holde skjult for de andre dykkerne ombord i skuta Mercur II. Tre dager senere returnerte de tre dykkerne til vraket. Samme dag hentet de opp 75 kilo mynt. Et par dager senere varslet de politiet i Ålesund om funnet. Dagen etter ble nyheten kringkastet internasjonalt. Etter noen dagers juridiske overveielser fikk finnerne returnere til funnstedet 25. juli, denne gang under politibeskyttelse. I løpet av fjorten dager hentet dykkerne opp 500 kilo edelmetall fra havbunnen. Uten særlig hensyn til sikkerhetsforanstaltninger arbeidet dykkerne dag og natt med å hente opp mynt fra 20 meters dyp.

Sikre deg en original 2 stuiver i sølv hentet fra den fantastiske Rundeskatten!

Spesifikasjoner
Pålydende:
2 stuiver
Utgivelsesår:
1724
Kvalitet:
God samlekvalitet
Metall:
Sølv (583/1000)
Diameter:
15 mm
Vekt:
ca. 1,62 gram
Utgiver:
Myntverket i Utrecht