I anledning 25-årsjubileet for signingen av Kong Harald og Dronning Sonja i Nidarosdomen den 23. juni, utga Det Norske Myntverket et jubileumssett i kun 1.000 nummererte eksemplarer.  Settet har blitt en bestselger og vi har kun få eksemplarer igjen. Nå har du siste mulighet til å sikre deg ditt eksemplar.

Sikre deg denne bestselgeren;

 • Prestisjesett fra Det Norske Myntverket til signingsjubileet 
 • Preget på dagen 23.juni 2016 , 25 år etter signingen
 • Kun 1.000 individuelt nummererte jubileumssett med:
  – Signingsmedaljen i 99,9 % rent sølv og belagt med 24 karat gull, preget på Det Norske Myntverket på Kongsberg
  – Nidarosmedaljen i tinn, preget på original pregepresse fra 1700-tallet i  Nidaros
  – Kunstplakat av maleriet «Signingsmorgen» av kunstner Ross Kolby 
  – 200 kr minnemynt i 92,5 % sølv fra 2012 med dobbeltportrett av kongeparet
  – Årets mynter fra Norges Bank; 20 kr og 1 kr i proofkvalitet
 • Jubileumssettet er forseglet og kommer i et spesialtilpasset skrin 
 • Ekthetssertifikat fra Det Norske Myntverket og kunstplakaten monteres inn i en kongerød samlemappe

Produksjonsmaraton hos Det Norske Myntverket og i Nidaros
Før 23.juni var spørsmålet selvfølgelig hvor mange «preget på dagen»-medaljer kan man så greie på en enkelt dag? Gjennom nitidig planlegging og god effiktivitet ble hele 1000 Signingsmedaljer og Nidarosmedaljer preget den 23. juni.

Det var et produksjonsmessig maraton på Det Norske Myntverket for å klare og prege 1000 stykk av Signingsmedaljen i rent 99,9 % sølv belagt med 24 karat gull i løpet av 24 timer. De ansatte på myntverket var i sving i ulike skift for å klare oppgaven.

Nedenfor Nidarosdomen, utenfor Nidaros Pilgrimsgård, var det også et produksjonsmessig maraton for å klare å prege 1000 av Nidarosmedaljen på en manuell pregepresse fra 1700-tallet. I anledningen ble det tatt opp en 1000 år gammel pregetradisjon. Gjennom det historiske funnet av myntverksted i Erkebispegården i Trondheim, viser det seg at Nidaros har vært et sentralt myntsted i Norge. Den eldste norske mynten ble preget der, da Olav Tryggvason i år 995 begynte å utgi sølvpenninger i eget navn.

På bakgrunn av denne historien var det naturlig å legge pregingen av medaljene til de to historiske og betydningsfulle utmyntingsstedene i Norge; Myntverket på Kongsberg og Trondheim. Planleggingen har vært nitidig og ingenting skal være overlatt til tilfeldighetene.

Samtidig i den 23. juni ble det også trykket kunstplakat av maleriet "Signingsmorgen", malt av Ross Kolby. Maleriet viser Konge- og Dronningkronen side om side i et stilleben. Kunstplakaten er en kunstnerisk markering, der Kolby symbolsk portretterer Kongen og Dronningen, signingsdagen og signingskatedralen Nidarosdomen. Kunstplakaten er eksklusivt for dette jubileumssettet.

Minnemyntene – 200 kr 2012, 1 kr og 20 kr 2016
Jubileumssettet inneholder også 200 kroner minnemynten fra 2012 med det unike dobbeltportrettet av kongeparet, samt årest mynter fra Norges Bank; 1 krone og 20 kroner i proof kvalitet. Alle de fem elementene vil bli forseglet og montert inn i skrin. Hvert jubileumssett er individuelt nummerert fra 0001 og oppover, og altså til maksimalt 1000.   

Jubileumssett nr 1 overlevert Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
Den første Nidarosmedaljen ble preget klokken 7.30 om morgenen den 23. juni og går til signingssett nummer 0001/1000. Nidarosmedaljen ble overrakt Steinar Bjerkestrand, direktør ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider. Deretter går de videre nummererte eksemplarer til samlere.

Svært raskt utsolgt
Det har vært utgitt «preget på dagen» sett i Norge tidligere, blant annet i forbindelse med 25-årsjubileet for tronskiftet tidligere i år, 200-årsjubileet for Norges Grunnlov i 2014, samt 100-årsdagen for unionsoppløsningen i 2005. Alle jubileumssett har blitt raskt utsolgt.

Bestselger - snart utsolgt
Jubileumssettet har vært en bestselger, og vi nærmer oss utsolgt. Vi anbefaler derfor bestilling med en gang. Ring inn til vår kundeservice på 0 25 50 for å betale 1.330 kr ved mottak, etterfulgt av to rentefrie rater på sammebeløp på samme beløp (totalt 3.990 kr). Samlerhuset byr på frakt. Bestill nå for å sikre deg ditt nummererte jubileumssett ”Signingen 25 år”.

SIGNINGSMEDALJEN
Metall:         99,9 % sølv belagt med 24 karat gull
Diameter:    38,61 mm
Vekt:            20 gr
Advers:         Detaljrikt medalje med portrett av Kong Harald V under den høytidelige signingen i 1991. I bakgrunnen Nidarosdomens karakteristiske rosevindu.
Revers:         Kunstnerisk gjengivelse av kongekronen, med tekst i nederkant: KONGERIKET NORGE
Kunstner advers: Joaquin Jimenez
Kunstner revers: Joaquin Jimenez

NIDAROSMEDALJEN
Metall:         Tinn
Diameter:    30 mm
Vekt:            6 gr
Advers:        Detaljrik medalje med motiv av Nidarosdomen,    med et middelalderske skjold som har bilde av St. Olav
Revers:        Kunstnerisk gjengivelse av kongekronen, med tekst i nederkant: KONGERIKET NORG
Kunstner advers: Joaquin Jimenez
Kunstner revers: Joaquin Jimenez

200 KRONER 2012
Metall:         92,5 % sølv
Diameter:    32 mm
Vekt:            16,85 gr
Advers:        Motiv av kongeparet, omkranset av teksten ”Kong Harald - Dronning Sonja - 75 år”
Revers:        Motiv av Norges riksvåpen; samt omskriften ”Kongeriket Norge”. - 2012 - 200 kr”

20 KRONER 2016
Metall:         Nysølv (81% Cu, 10% Zn, 9% Ni)
Diameter:    27,5 mm
Vekt:            9,90 gr
Kvalitet:       Proof
Advers:        Portrett av Kong Harald V kunstneren Ingrid Austlid Rises signatur IAR samt prege stempel hammer og bergsjern
Revers:        ”Norgespulsen” skildrer ideen om økonomi som et slags blodomløp som driver landet videre

1 KRONE 2016
Metall:         Kobbernikkel (75% Cu, 25% Ni)
Diameter:    21 mm
Vekt:            4,35 gr
Kvalitet:        Proof
Advers:        Viser et kors dannet av Kong Haralds monogram. Nederst står omskriften NORGE
Revers:        Motiv av en fugl sittende i rankeverk; en fri gjengivelse av utskjæringer på portalen til Hylestad stavkirke i Setesdal.

«SIGNINGSMORGEN» 
Størrelse:  30 x 20 cm
Type:         Kunstplakat
Kunstner:   Ross Kolby
Beskrivelse av kunstplakaten: 
Maleriet er en kunstnerisk markering, der Ross Kolby symbolsk portretterer Kongen og Dronningen, signingsdagen og signingskatedralen Nidarosdomen. Dette gjør han ved å male konge- og dronningkronen fra riksregaliene side om side i et stilleben. Kolby maler kronene stående på de røde putene i et symbolsk landskap. Over dem hvelver en stjernehimmel seg; symbolet på «firehundreårsnatten» da Norge var under dansk styre. Under kronene kneiser et grovt fjell; symbolet på den opprinnelige, selvstendige nasjonen Norge. Små spirer av gress og blomster i bergsprekkene symboliserer det unge, nye Norge i 1814 da vi atter ble selvstendige. Det er en svak strime av lys bak kronene som symboliserer morgenen; begynnelsen på det nye selvstyret. Maleriet favner symbolsk både fortidens kroninger i Nidarosdomen, Kongeparets egen signing så vel som kommende signinger.