Myntsett med hele 5 mynter som overlevde Svartedauden

Du kan nå bli eier av ett utrolig spennende myntsett, med hele 5 originale sølvmynter som sirkulerte under verdens verste katastrofe - nemlig Svartedauden. Myntene i settet følger pestens dødelige reise fra sin opprinnelse i øst, til katastrofale mål i vest. Aldri - hverken før eller senere - har en pandemi gjort så stor skade. Rundt 50 millioner mennesker døde, omtrent halvparten av Europas befolkning. Hadde ikke det vært gøy å eie mynter som overlevde Svartedauden?

Vi har KUN 4 sett tilgjengelig!

Bestill nå så kan du glede deg til dette:
▪ Mynter som sirkulerte under Svartedauden
▪ Hele 5 originale sølvmynter i ett sett!
▪ Medfølger spennende historiehefte og spesiallaget skrin


Disse myntene fra Svartedaudens tidsepoke kan nå bli dine:

 

Mongolsk dang (eller dirhem)

Denne mynten kommer fra Den gylne horde, ett underrike av det mektige Mongolske riket - styrt av den legendariske Djengis Kahn. Riket led de stort under Svartedauden, og falt sammen kort tid etter at pesten hadde meldt sin ankomst. Den gylne horde strakk seg fra Svartehavet og langt inn i dagens Kina, som er der man regner med at Svartedauen hadde sin opprinnelse. Dette kan derfor sies å være selveste Svartedauden-mynten!

Mynten kalles både dhang og dirhem fordi Den gylne horde ble muslimsk tidlig på 1300-tallet, noe som også satte sine spor på myntene.

År: 1291-1312 - Metall: sølv - Diameter: 14 mm - 1,3 gram - Land: Den gylne horde

 


Almohadsk dirham

Historien til Det muslimske kalifat fra 600-tallet til 1800-tallet er gjerne fortalt gjennom fire store kalifater. Det tredje var Det abbasidiske kalifat, som var et svært liberalt kalifat som lot alle konvertere til Islam, i motsetning til det langt mer fremmedfiendtlige Umajjad-dynastiet. Imidlertid var det lite igjen av Det abbasidiske kalifat på 1300-tallet. Myntproduksjonen hadde gått drastisk ned, og mynter som disse kunne ofte være over 100 år gamle. Det nye kalifatet, Det osmanske riket, sto i kulissene med sine akçe, para og kurus.

År: 1121-1269 - Metall: sølv - Diameter: 14 mm - Vekt: 1,3 gram - Land: Almohadkalifatet

 


 Østromersk basilikon


Både Østromerriket og Det bysantinske riket er etablerte navn på riket som overlevde da Romerriket i vest falt. Østromerriket var kjent for sine flotte gullmynter ved navn solidus og sitt fravær av sølvmynter i lang tid, men på 1300-tallet snudde det helt. Basilikon ble den nye mynten, og sakte, men sikkert, skjøvden gullmynter ut. Det siste århundret av sin eksistens (1353-1453) var Østromerriket omtrent uten gullmynter. Basilikon betyr Kongerikets, her underforstått Kongerikets mynt. 

År: 1282-1320 - Metall: sølv - Diameter: 20 mm - Vekt: 2,2 gram - Land: Østromerriket


 
Grosso

Venezia var rent formelt underlagt Det tyskromerske riket, og dermed inkludert i Karl den stores myntreform. De hadde denier, eller denarer, som italienere kalte dem, men disse var tynne mynter som bare ble brukt internt i Nord-Italia. Den store handelen på 1100-tallet var med Korsfarerstatene og Østromerriket, og der ble deres mynter brukt. Da Korsfarerstatene falt og de østromerske gullmyntene ble mer og mer utvannet, måtte Venezia prege sine egne mynter. Disse var mye tykkere enn de tynne tyskromerske myntene, og fikk derfor navnet ”tykk denar” eller ”denaro grosso”. Etter hvert ble de bare kjent som ”grosso”. 

År: 1193-1471 - Metall: sølv - Diameter: 21 mm - Vekt: 2 gram - Land: Venezia


 

Hånd-heller

Det tyskromerske riket hadde ikke en felles myntenhet i sin 900 år lange historie, men det hendte ofte at disse myntene fikk bein å gå på likevel. Denne mynten var en såkalt heller, som betyr at den ble laget i Hall i Schwäbisch- Hall, nordøst for Stuttgart. I motsetning til de andre myntene, så slike hånd-hellere neppe noe av Silkeveien. Dette var småmynter som folk flest lot gå mellom hverandre. Avbildningen av en hånd var en form for beskyttelse, og skulle forestille Guds høyre hånd med håndflaten vendt ut mot iakttakeren. Dessverre hjalp den lite mot pest, krig og sult på 1300-tallet.

År: 1300-tallet - Metall: sølv - Diameter: ca. 15 mm - Vekt: ca. 0,5 gram - Land: Det tyskromerske riket


Ønsker du å lese mer om de interessante myntene? Her har vi skrevet ett blogginnlegg vi anbefaler deg å lese: samlerhuset.blog/svartedauden-og-myntene-som-fulgte-den/

Spesifikasjoner
Antall mynter:
5
Mynttyper:
Mongolsk Dang, Almohadsk Dirham, Østromersk Basilikon, Grosso og Hånd-heller
Årstall:
1121-1471
Metall:
Sølv
Særpreg:
Mynter fra Svartedauden