Storslått minnemedalje i nesten 1 kilo bronse med originalt tungtvann!

 En av de mest kjente sabotasjeaksjonene under 2. verdenskrig er tungtvannsaksjonen, og senkingen av fergen D.F. Hydro, som hadde tungtvann ombord. Nå er det utgitt en minnemedalje i nesten 1 kilo bronse, som inneholder originalt tungtvann fra norsk krigshistorie. Opplaget er strengt begrenset opplag til kun 750 nummererte eksemplarer. Få andre krigsminnemedaljer dokumenterer en av de mest kjente aksjonene under andre verdenskrig bedre enn denne helt spesielle minnemedaljen.

  • Massiv bronsemedalje (970gr) med ampulle med tungtvann
  • Motiv: Professor Leif Tronstad og illustrasjon av motstandskjemper i front av tungtvannsfabrikken
  • Patinert for hånd
  • Inneholder en ampulle med originalt tungtvann fra D.F. Hydro
  • Hver medalje er individuelt nummerert på randen
  • Leveres i skrin uten kapsel - den patinerte finishen gjør at man ikke trenger kapsel
  • Kun 750 kilomedaljer på verdensbasis

MERK: beløpet kan deles opp i 3 rentefrie avdrag - kontakt kundeservice på telefon 0 25 50. 

Medaljen viser professor Leif Tronstad og illustrasjon av motstandskjemper, i front av tungtvannsfabrikken på Vemork, fergen D.F. Hydro og fallskjermhoppere. I underkant av fergen er det plassert en ampulle fylt med originalt tungtvann fra tønne 26 som var ombord D.F. Hydro da fergen ble senket i Tinnsjøen under 2. verdenskrig. 

 For at alle detaljene i minnemedaljens motiv skal komme ekstra godt fram, er hver medalje påført patina for hånd før ampullen blir lagt forsiktig på plass i minnemedaljen. Minnemedaljens opplag er strengt begrenset og medaljen preges i kun 750 eksemplarer, der det indivuelle nummerert er påført i randen på medaljen. 

Mennesket bak helten
Sammen med minnemedaljen mottar du et historiehefte med utdrag fra Leif Tronstads dagbok, en av hovedpersonene bak tungtvannsaksjonen. Under 2. verdenskrig skrev han dagbok, og utdragene viser mennesket bak alle beslutningene som måtte tas.

Lave numre leveres først! Sikre deg ditt eksemplar!

Spesifikasjoner
Utgivelsesår:
2018
Metall:
Bronse
Kvalitet:
Patinert for hånd
Diameter:
100 mm
Vekt:
970 gr
Opplag:
750 individuelt nummererte medaljer
Særpreg:
Med ampulle med ekte tungtvann senket fra D.F. Hydro
Utgivelsesland:
Norge

Hentet opp fra 430 meters dyp i Tinnsjøen på Rjukan
Den 20. februar 1944 plasserte sabotører fra Kompani Linge en tidsinnstilt sprengladning i bunnen av fergen DF Hydro. Fergen var lastet med flere tønner tungtvann, på vei mot tyske forskningsmiljøer – og målet var å hindre utviklingen av en mulig tysk atombombe. På vei over Tinnsjøen smalt det på et av sjøens dypeste punkt. Ferge og last forsvant ned i dypet. Aksjonen har i ettertid blitt både hyllet og kritisert, men anses likevel som viktig og vellykket til tross for at 14 sivile liv gikk tapt.

DF Hydro fullstendig urørt
For 16 år siden ble én av tønnene hentet opp fra 430 meters dyp. Forskere ville finne ut om det faktisk var tungtvann i tønnene. Det var det, og dette tungtvannet ble satt på lager. Inntil nå. Det er fra dette dykket tungtvannet du har mottatt i dag stammer fra. Tønne 26 ble funnet 70 meter fra vraket. Ingen har vært inne i fergen, og ingenting på den er rørt.

Tungtvannet ble hentet opp av den Telemarksbedriften Sperre AS, som eies og drives av undervannsentusiasten Thor Olav Sperre. På bakgrunn av nettopp interessen for tungtvannsaksjonen, utviklet han undervannsteknologi som gjør det mulig å dykke ned de 430 meterne i den dype sjøen til der vraket av DF Hydro ligger. Det første dykket foregikk i 1993, med tillatelse fra Hydro ASA. Samlerhuset har eksklusiv rett til formidlingen og håper det vil bidra til kunnskapsfremmende historieformidling til historieinteresserte og samlerglade nordmenn.

Sperre opprettet Stiftelsen Deuterium, med formål om å arbeide for økt kunnskap om DF Hydro og tungtvannsaksjonene i Telemark, øke kunnskapen om atomkappløpet under 2. verdenskrig og å øke utforskningen under vann.

Hva er egentlig tungtvann?
De fleste av oss vet at tyskernes interesse for tungtvannet handlet om en mulig tysk atombombe. Men utover det, hva er det egentlig med dette vannet som er så spesielt? Da det først ble oppdaget, ante man ikke hva man skulle bruke det til. Men utover 1930-tallet, fikk flere øynene opp for dets egenskaper.

Tungtvannet i ampullen du har mottatt, er det originale tungtvannet som ble senket med fergen DF Hydro i 1944. Tungtvannet var imidlertid ikke helt ferdig destillert da det ble fraktet med fergen i tønner, fordi de allierte allerede hadde sabotert og bombet anlegget på Vemork. Tyskerne ønsket derfor å frakte det uferdige tungtvannet til Tyskland for å ferdigstille destilleringsprosessen der. Innholdet i de sunkne tønnene fra Tinnsjøen, som nå er tappet i beskyttelsesampuller, er derfor en blanding av tungtvann og lut. Lut er utgangspunktet for destillasjonsprosessen som gjøres for å utvikle tungtvann.

 Væsken er tappet og kapslet inn i sikkerhetsampullen som er helt lukket og umulig å åpne uten å knuse den. Ampullen inneholder svært små mengder og innholdet er ikke klassifisert som miljøskadelig.

 Tungtvannsaksjonen spilte en sentral rolle under krigen. Det er viktig at historien om norsk motstandskamp formidles til kommende generasjoner.