Gullmynten som forandret verden

Ordet "dukat" var opprinnelig en sølvmynt fra Sør-Italia, men da denne mynten ble lansert for første gang i 1280-årene, var navnet dukat uløselig knyttet til denne mynten. Venetianerne brukte den i Egypt og Østromerriket for å kjøpe dyre varer og selge dem for enda mer til rike konger og adelsmenn. Gullmynten veide alltid det samme, og den var alltid like stor. I en tid der det var vanlig å vanne ut myntene, var dukaten til Venezia berømt for sin standhaftighet.

På 1500-tallet var dukaten den ubestridte gullmynten som alle fulgte etter. Den tyskromerske keiseren hadde strenge regler for gullmynter som gjorde at ingen kunne kalle noe dukat som ikke hadde den samme vekten og finheten. Dette førte til at venetianske dukater ble brukt over hele verden som gullmynten over alle gullmynter

Dukat ble gitt ut i svært mange land, selv i Norge, men ikke alle hadde det samme gode ryktet som originalen. Derfor var det svær vanlig at venetianske dukater ble foretrukket fremfor hanseatiske eller nederlandske.

Bestill hjem din gulldukat og se frem til: 

  • En av verdens viktigste gullmynter! 
  • En av de aller viktigste gullmyntene for Norge og nordmenn
  • Mynter vi nå tilbyr kan ha være brukt av nordmenn for over 500 år siden!
  • 30 dager åpent kjøp

Gyldig betalingsmiddel i Norge

Også i Norge ble mynten godkjent som gyldig betalingsmiddel ved kongelig dekret, selv før vi lot prege egne gullmynter. Rundt samtidig som dukaten ble etablert i Europa, begynte Norge sin vei til rikdom. Engelskmenn og nederlendere hadde hugget ned sine skoger, og de bestilte alt de kunne få av tømmer og planker fra stadig rikere skogeiere. I begynnelsen betalte de med varer, men på 1600-tallet nektet nordmennene. Nå skulle vi ha betaling i gull og sølv. Også portugisere og enkelte spanjoler kjøpte norsk tømmer.

Norske byer som Fredrikstad, Drammen, Larvik og Arendal - alle strategisk plassert ved elveleier hvor tømmeret strømmet ned - begynte å svømme i mynter, og deres formuer skjøt i været. Men det var ikke bare byene som nøt godt av denne blomstrende handelen. Bøndene på Vestlandet, også de rike på tømmer, fant seg plutselig i en posisjon til å tjene gode penger. Blant gullmyntene som er funnet i Norge, er den venetianske dukaten ofte nevnt. Slik kan denne gullmynten ha betalt slik at norsk tømmer ble brukt til nederlandske skip til Krydderøyene eller britiske skip som jaktet på pirater i Karibia.

Norsk tømmer ble brukt også til å bygge opp gater i London, som Oxford Street og Regents Street, to av de største handlegatene ikke bare i Storbritannia, men i Europa. Nå har Statens pensjonsfond utland kjøpt seg opp i store deler av disse to gatene, og dermed er sirkelen som startet med denne mektige mynten, på sett og vis endet.

1-dukat-1284-1797-bilde-til-lp-description-v2

Over kan du se hva de forskjellige motivene på mynten forklart.

På grunn av det lave antallet mynter anbefaler vi å bestille mens vi fremdeles har et fåtall tilgjengelig.

Spesifikasjoner
Pålydende:
1 dukat
Årstall:
1284 - 1797
Kvalitet:
God samlekvalitet
Metall:
24 karat gull
Diameter:
ca 20 mm
Vekt:
ca 3,5 gram
Utgivelsesland:
Den venetianske bystaten