Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

Tidligere i år reiste Samlerhuset til Normandie i Frankrike for å åpne graven til det vi trodde var to av vikinghøvdingen Rollos etterkommere. Nå foreligger imidlertid forskningsresultatene som viser at de to skjelettene i sarkofagen ikke tilhører de to hertugene, men til alt overmål er mye eldre.

I mars i år, reiste Samlerhuset, som del av en norskledet ekspedisjon, til Normandie i Frankrike for å åpne graven til det vi trodde var to av vikinghøvdingen Rollos etterkommere. Med godkjenning fra franske myndigheter håpet vi at avansert genteknologi endelig ville gi en historisk avklaring på Rollos opphav, og hvorvidt han og den norske vikinghøvdingen Gange-Rolv var samme person.
Samlerhuset og Ole Bjørn Fausa ble overrasket over at bena de studerte egentlig var langt eldre enn både Rollo og, i ett tilfelle, kristendommen som religion
Nå foreligger forskningsresultatene som viser at de to skjelettene i sarkofagen ikke tilhører de to hertugene, men til alt overmål er mye eldre. Dette har kommet som en stor overraskelse på alle involverte i prosjektet. Forskningen viser videre at det ene skjelettet er fra rundt år 286 før vår tidsregning, mens det andre skjelettet, som ser ut for å ha tilhørt en mann og kriger på ca 180 cm, er fra før vikingtiden rundt år 704. Skjelettene var i dårlig forfatning, grunnet alder og oppbevaring i blybeholdere, hvilket førte til at DNA ikke var mulig å hente ut.

- Dette er overraskende, spesielt alderen på de to mennene. Den eldste mannen er en god del eldre enn byen Fécamp og vi kan bare spekulere i om dette kan være en før-romersk keltisk høvding, sier Sturla Ellingvåg i forskningsstiftelsen Explico.

Det er ikke ukjent at graver ble byttet på. Vi vet at mange byer i Nord-Europa flyttet på kirkegårder og kirker etter at vikingene startet med sine plyndringer, så har også vært tilfelle her til lands. Det hele har uansett foregått mange hundre år tilbake i tid.

- Det var på en side skuffende at vi ikke fant Rollos opphav, på den andre siden lever dermed spenningen i aller høyeste grad videre: hvem var Rollo og vil hans historie noen gang komme til overflaten?, sier Ole Bjørn Fausa fra Samlerhuset som bidro til å realisere ekspedisjonen.

Utgaver av Mynt & Historie

 

Flere bilder og reportasje fra gravåpningen finner du i magasinet Mynt & Historie utgave  1, 2016: www.samlerhuset.no/magasin-mynt-historie

Har du informasjon om andre spennende saker om mynter og historie? Send ditt tips på e-post til  myntoghistorie@samlerhuset.no