Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

Fikk du med deg nedtellingen vi hadde på Facebook til frigjøringdagen?  Her er en oppsummering av dagene fram til i dag

I anledning dagen, lagde vi en nedtelling fra 1. til 7. mai 1945. Her kan du se postene samlet i ett:

1. mai 1945

I dag, på arbeidernes dag 1. mai for 75 år siden, trådte Italias overgivelse i kraft.

Italienerne hadde selv gjort opprør mot Mussolini, men ble okkupert av nazistene kort tid etter.

De fleste i Italia ble overlykkelige over at de allierte bekjempet tyskerne.

2. mai 1945

I dag for 75 år siden ble flere hundre konsentrasjonsleirfanger fra Dachau reddet fra en dødsmarsj av 553. feltartilleribataljon. Denne bataljonen besto av bare amerikanere med japansk bakgrunn.

konsentrasjonsleir

3. mai 1945

Schönbrunn

I dag for 75 år siden overga Bayern og Østerrike seg. Hitler selv var fra Østerrike, og det var i Bayern han gjennomførte sitt mislykkede kupp. Symbolikken var åpenbar. Bildet viser sovjetiske soldater utenfor slottet Schönbrunn (Foto: Den russiske ambassade i Wien).

4. mai 1945

Den 4. mai for 75 år siden kapitulerte tyskerne i Nederland. På dette bildet jubler nederlendere i Haag for at dronning Wilhelmina igjen er tilbake i landet. Hennes rolle for Nederland er sammenliknbar med Haakon VIIs rolle for Norge. Nederland

5. mai 1945

ubåter

I dag for 75 år siden ble 19 U-båter overgitt og over 80 senket av sine egne kapteiner. Disse ubåtene hadde skapt terror for mange krigsseilere i over fem år.

6. mai 1945

På denne dagen for 75 år siden feiret greskortodokse og russiskortodokse frigitte fanger ved Dachau ortodoks påske sammen i restene av den grusomme konsentrasjonsleiren. Denne dagen var det ingen skiller. Alle var like viktige. Bildet viser kvinner frigitt den 29. april 1945. Mange av dem deltok i gudstjenestene.

7. mai 1945

forbrødring

General Jodl signerte de foreløpige overgivelsespapirene, og krigen var nesten over. Allerede nå begynte man å forberede frigjøringen. Her ser vi svenske og norske grensevakter i tilnærmet normale omstendigheter. Foto: Dan Gunner.