Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

Dimitrij Muratov gir bort nobelprismedaljen for å hjelpe ukrainske flyktninger.

Nobels fredspris er ikke en hvilken som helst medalje, men verdens mest kjente og anerkjente medalje. Det er nærliggende å tro at det vil være ekstra rift om medaljen denne gangen, med den mangfoldige og uhyggelige aktualiteten denne medaljen har og får i disse dager. Medaljen ble tildelt den russiske journalisten Dimitrij Muratov for hans innsats for ytringsfriheten. Hans hjem- og bostedsland er som kjent under strengt anti-ytringsfritt regime og har gått til krig. Muratov er blant journalister og eiere av avisen Novaja Gazeta som ytrer seg kritisk også til Russland. De er imidlertid nå underlagt lover som begrenser de betraktelig å ytre om krigen i Ukraina, sansynligvis i frykt for represalier. Seks journalistkollegaer i avisen til Muratov er drept på jobb gjennom de siste årene. Dette kan man også se, og lære mer om i fotoutstillingen på Nobels fredssenter som omhandler prisvinnerne og det de har motatt prisen for. I utstillingen ser man blant annet bilder fra kontorplassen til Muratovs tidligere kollega, og internasjonalt anerkjente journalisten Anna Politkovskaja som ble drept i 2006, sansynligvis som følger av hennes journalistiske arbeid med dokumentasjon og avsløringer om Russlands overgrep mot Tsjetsjenia.

 

Dette er ikke første gang Nobels fredsprismedaljen kommer for salg, men sansynligvis den tredje gangen. Samlerhuset gjorde tilbake i 2014 et helhjertet forsøk på å kjøpe en tilsvarende medalje som ble solgt på auksjon, men måtte gi tapt for storbyderne  da prisen endte på svimlende 950.000 dollar. https://www.dn.no/auksjoner/nobels-fredspris/usa/ellevill-budrunde-for-norsk-fredspris/1-1-5073998?r=89150

 

Å tro at hvermannsen kan kjøpe denne medaljen, blir for mye å tro. Men vi oppfordrer alle til å lære om Muratovs arbeid for ytringsfriheten i Russland ved å ooppleve den alt for dagsaktuelle utstillingen hos fredsprissenteret, som ligger lett tilgjengelig på Brynjar Bullsplass (gamle vestbanehallen), like ved Aker Brygge. https://www.nobelpeacecenter.org/utstillinger/fredsprisutstillingen. Fredssenteret har for øvrig også en egen original Nobelmedalje i sin utstilling, presentert i Medaljekammeret. Samlerhuset og Det Norske Myntverket er  offisielle partnere til medaljekammeret https://www.nobelpeacecenter.org/utstillinger/medaljekammeret.

 

Nobels fredsprismedalje er preget på Det Norske Myntverket, som er eiet av Samlerhuset.