Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

Samlerhuset Norge har valgt å ikke tilby myntene som utgis i forbindelse med årets fotball-VM i Qatar, da vi opplever at omstendighetene rundt arrangementet er dypt problematiske.

 

I alle år har Samlerhuset vært distributør for offisielle myntprogram og utgivelser ifm verdensmesterskap. Dette er populære samlemynter hos mange mynt- og fotballentusiaster, og vi har vært glade og stolte over å ha æren av å distribuere disse. I forbindelse med årets arrangement, velger vi allikevel selv å bryte ut av denne tradisjonen på grunn av de problematiske omstendighetene. Vi håper på forståelse for dette fra alle samlerglade kunder.

 

Ekstremt harde jobbvilkår

VM i fotball har flere ganger fått søkelys rettet mot seg som følger av uheldige politiske konnotasjoner. Anklager om «sportsvasking», altså det å skape et glamorøst arrangement for å få landets regime til å framstå bedre enn det er for de flere milliarder fotballinteresserte, kom mot de to forrige verdensmesterskapene i respektive Brasil og Russland. Arrangørene av disse og flere andre av de siste mesterskapene er blitt anklaget for korrupsjon, for å sikre stemmene til korrupte FIFA-delegater. Alt dette har vært kjent, og likevel har det gått delvis under radaren, eller blitt stilltiende akseptert som nødvendige onder.

 

Årets arrangør, Qatar, er anklaget for å drive aktiv sportsvasking både med bruk av VM og en rekke andre fotball- og idrettsarrangementer for å urettmessig fremme seg selv. USAs justisdepartement har funnet bevis for at Qatar var med på å bestikke FIFA-delegater. Men det vi opplever er ytterligere graverende og tar avstand fra er at Qatar tar i bruk tvangsarbeid, det vil for alle praktiske formål si slaveri. Det har nemlig vært svært få arbeidere som er villige til å hjelpe til med å bygge stadioner, mediasystem, transportnettverk og alt annet som trengs for å rekke VM i tide. Derfor har Qatar importert arbeidere fra hele verden, men særlig India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Filippinene og Nepal under kritikkverdige og dårlige arbeidsforhold. Det er mange rapporter om at lønninger ikke er betalt på syv uker, og at de som protesterer blir fengslet eller sendt hjem – uten lønn. Arbeidsdagene er ofte opp mot tolv timer, syv dager i uken, det vil si 84 timer i uken. Det har videre også kommet for en dag at sorte afrikanere ofte får dårligere betalt enn mer lyshudede arbeidere. Trusler, manglende bevegelsesfrihet, elendige arbeidskår og pålagt trening i mange timer etter jobb skal også være del av det harde jobbregimet.

 

Det er også kjent at mange mennesker har dødd under byggingsperioden. Vi vet at over 6500 fremmedarbeidere fra India, Nepal, Pakistan, Bangladesh og Sri Lanka har dødd i Qatar siden 2010. Qatar forklarer at flere av disse ikke er VM-relaterte dødsfall, og at tallet er så lavt som 39. Flere anklager Qatar for å omskrive dødsfallene slik at de slipper å betale kompensasjon. De dør ikke av ekstremt harde arbeidsvilkår, men av hjertefeil eller «naturlige årsaker». Det som uansett er sikkert, er at det er livsfarlig å jobbe i Qatar. Og dette er før vi snakker om reglene om alkohol, utfordringene til homofile og Qatars trenge lover om sømmelighet både i klesdrakt og ordbruk.

 

Dette er saker som er større enn fotball, og derfor velger Samlerhuset å ikke støtte VM i Qatar 2022.