Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

Det er ikke mange tiår siden det var dagligdags å kjøpe seg noen frimerker og sende av gårde brev og postkort til familie og venner. Den gang tenkte vel ingen på at disse vanlige frimerkene en gang i nærmeste fremtid skulle bli et historisk fysisk bevis på en kommunikasjonsform som nærmest har gått av moten. Det samme er i ferd med å skje med sirkulasjonsmyntene, som blir stadig sjeldnere brukt som betalingsmiddel i norske butikker. Tjuekroningen og tieren du bruker på kiosken i dag blir kanskje en historisk kuriositet for neste generasjon?

haraldogsonjaI et historisk perspektiv er det fysiske formatet viktig. Fysiske produkter forsvinner ikke og de forteller mye om samtiden de var relevante i. Mynter er i en særklasse i så måte; laget av metall er de robuste, de forteller mye gjennom sin pålydende verdi og preging av kongelige overhoder, tidsaktuelle illustrasjoner eller spesialpreg. Samtidens mynter og medaljer blir med tiden historiske. Det viser alle arkeologiske funn opp gjennom tidene.

De mindre populære blir de mest populære?

Det er en vanlig tendens av objekter det finnes et fåtall av, med tiden blir de mest etterspurte. Man trenger ikke å gå lenger tilbake enn til 1968 for å finne et godt eksempel; det var nok 2-øringer i omløp, så Norges Bank trengte egentlig ikke å gi ut flere. På grunn at det årlige myntsettet, ble det likevel preget et lite opplag. 2-øringen fra 1968 er i dag et etterspurt samleobjekt. Eller hvem skulle tro at en norsk sykkel-VM mynt skulle bli blant landets mest etterspurte mynter?

Når du bygger opp samlingen din kan det være lurt å tenke på hva du vil sette ekstra pris på å ha når det har gått noen år. Vet du allerede nå hva som vil gjøre deg nostalgisk om ti år? De klassiske samlerobjektene er ofte noe man sikrer seg først, men tenker man over det, så vil det være færre av det som i dag er de mindre populære samlerobjektene i omløp.

Kongen eller dronningen, kronprinsen eller kronprinsessen?

Hos Samlerhuset ser vi at de norske kronprinsesse- og dronning-myntene er mindre populære enn mynter og medaljer med konge og kronprins. Opplagene på objektene er ofte deretter, høyere for objekter med kongen og kronprinsen. Men nettopp det faktum at det er færre som har nettopp disse myntene og medaljene kan på den annen side trigge en ekstra interesse for enkelte samlere, for jo færre opplaget er, desto sjeldnere eller mer spesiell blir samlingen til den som eier den. Med tiden blir også de minst populære samlerobjektene historiske og dermed blir de kanskje ekstra stas å ha i samlingen sin? . Vi tar ikke til orde for at klassikerne og de populære objektene ikke vil fortsette å være det. Det finnes flust av eksempler på at mynter i store opplag, og med stor popularitet, fortsetter å være evige populære klassikere. Men det er et spennende paradoks i dette, og viser kanskje også frem mystikken i samlerfenomenets mange ulike innfallsvinkler og triggere.

Uansett vil objekter som representerer dagen i dag, blir morgendagens historie.