SPENNENDE NYHETER FRA VERDENS MYNTVERDEN


AMERIKANSKE ØRNEN FOR FØRSTE GANG I PLATINA

    

Amerikanske mynter har en enorm interesse over hele verden, og ikke minst her hjemme. Når Det Statlige Amerikanske Myntverket nå gir ut den amerikanske ørnen for aller første gang i platina-metallet palladium er det nærmest julaften å regne i samlekretser. Mynten bærer samme motiv som den klassiske Mercury Dime fra perioden 1916-1945.  Mynten utgis i lave 15.000 eksemplarer og forventes å selge ut tross det eksklusive metallet som gjør dette til en relativt kostbar mynt få forunt.

   

HARALD OG SONJAS 80-ÅRSMEDALJE UTSOLGT!
Både Kong Harald og Dronning Sonja feiret i år sine 80-årsdager, og som seg hør og bør ga Det Norske Myntverket ut jubileumsmedaljer i gull for å feire kongeparet.
Begge medaljene er nå ikke overraskende utsolgt. Monarkiet står sterkt i Norge, også blant medaljesamlere.

 

Verdensnyhet: Superhelt-mynter som bokstavelig talt lyser opp tilværelsen

                                    
Moderne teknologi og pregekunst gir virkelig uante muligheter for samlere. Gjennom et eksklusivt samarbeid med tegneserieprodusenten MARVEL har øystaten Fiji gitt ut noen helt spesielle minnemynter i sølv. Dette er verdens første mynter med innebygd lys, som får superheltene i motivet til å bokstavelig talt lyse opp! Både Spider-Man, Iron Man og Captain America figurerer på hver sin mynt med sølv der detaljer i motivet lyser opp når du trykker bak på mynten. Myntene er offisielt godkjent av Marvel Comics som i dag eies av Disney-konsernet og utgis i et begrenset opplag. Visste du forresten at Captain America ble brukt som antinazistisk propaganda under 2. verdenskrig? Han ble skapt av de to jødiske serieskaperne Joe Simon og Jack Kirby i 1940, og i det første nummeret slår han til Adolf Hitler.

 

                            


ET VIRKELIG GULLEGG!


Foto: Lene Bøckman-Pedersen, Ole Bjørn Fausa, Lionel Leconte, Therese Aaagaard og Kristoffer Røed fra Samlerhuset.

Det franske kjøkken er verdenskjent for sin gourmetmat, og nylig ble restauranten «Restaurant Guy Savoy» i Paris kåret til verdens beste. De ansatte ved det 
franske myntverket Monnaie de Paris har kort vei dersom de vil ha verdens beste lunsj – restauranten og myntverket har gitt ut ikke mindre enn en 1-kilos gullmynt 
til ære for sin gode nabo!

 

Ekstra høyt relieff for ekstra høye fjell
På toppen av Himalaya, mellom Kina og Nepal, ligger verdens høyeste fjell Mount Everest. Med sine 8.848 meter over havet er fjelltoppen et uoppnåelig mål for de fleste av oss, men noen modige fjellklatrere har nådd toppen på verdens tak. Ved hjelp av topp moderne myntteknologi har nå Mount Everest fått sin egen massive minnemynt i sølv. Mynten er preget med såkalt smartminting-teknologi, som gir et ekstra høyt relieff og en spennende 3D-effekt i motivet. Hva passer vel ikke bedre enn ekstra høyt relieff for et ekstra høyt fjell?

 

 

Moderne piratsølv
Mynt & Historie har tidligere skrevet om den nyvinnende pregeteknologien smartminting. Smartminting er en pregeteknikk som gir 3D-effekt og utrolige relieffer, en effekt som kommer ekstra godt til syne på denne kule piratmynten fra stillehavsøya Palau. Dette har allerede blitt en moderne klassiker, da den tidlig ble utsolgt fra myntverket. Piratmynten kommer også i en mindre gullvariant, også den formet som en hodeskalle.

 

 


PISTRUCCI GULLMYNTBREV
Gullmyntbrevet Sovereign 200 år er et helt spesielt myntbrev hva kommer til design. Både jubileumsmynten og konvolutten er designet av Angela Pistrucci - etterkommer av mannen bak motivet på den originale Sovereign med St. George og dragen fra 1817.

  


Vikingbord på mynten som «drepte» Krügerrand

Gullmynten «The gold Angel» har blitt viden kjent for gullmynten som «drepte Krügerrand». På grunn av Apartheid i Sør-Afrika ble det forbudt å eie Krügerrandmynter, og for å møte verdens gullmyntetterspørsel, ble denne introdusert i 1983. Mynten preges i dag i 99,99 % rent gull – renere får du det ikke! Vikingøya Isle of Man gir ut sin gold Angel med den tøffe vikingborden rundt motivet. Den lille øya i Irskesjøen er svært stolte av sin vikingarv!

 


Populær prinsesse: Lady Diana minnemynt utsolgt i Norge
Det er allerede tyve år siden Lady Diana så tragisk gikk bort etter en bilulykke i Paris. «Englands Rose» ble bare 36 år gammel, men minnet om henne lever videre. Det er mange som vil ha en bit av Diana, og det er først i det siste hennes to sønner har åpnet seg opp om tapet av moren. Først i år kom den første minnemynten i sølv godkjent av Spencer-familien og Buckingham Palace, og ikke overraskende ble den raskt utsolgt.
 

            

 

SNØHVITS 80-ÅRSLAG
Snøhvit og de syv dvergene hadde premiere 21. desember 1937 og ble med det verdens første helaftens tegnefilm. Snøhvit er den eldste av Disney-prinsessene når hun nå kan invitere til 80-årslag! På en 40 mm stor myntflate portretteres hun i farger sammen med alle de syv dvergene på denne sølvmynten i 99,9 % rent sølv. Motivet er fra en av de tidlige illustrasjonene fra filmen, og mynten leveres i en dekorativ rød myntboks. Snøhvit har samlet alle de syv dvergene til 80-årsfering på denne minnemynten i sølv.