Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

Mange nordmenn ofret livet i kamp mot okkupasjonen under andre verdenskrig. Dessverre kan opptil 200 av dem ha forsvunnet fra historien, enten glemt eller ukjent. Nå skal vi bidra til at dette rettes opp.

 

Etter initiativ fra stiftelsen Æresgjeld, er prosjektet «Norges ukjente motstandshelter» blitt til i samarbeid mellom dem og Samlerhuset. Prosjektet skal dokumentere omstendighetene rundt disse nordmennene, som ble henrettet av nazistene under andre verdenskrig. Helge Gjert Simonsen, tidligere direktør i forlaget Tanum-Norli og administrerende direktør i Dagbladet, var initiativtaker til prosjektet og ledet det til sin død i 2023.

 

Mange helter, mange historier

Det finnes mange måter å være helt på, og dette prosjektet skal jobbe med å fokusere på historiene. Enkelte av de som ble henrettet var gisler som skulle brukes til å lokke fram motstandsfolk. Andre var sabotører som ble tatt. Noen igjen jobbet som agenter eller dobbeltagenter og ble oppdaget. Det er en lang liste.

Når det er sagt, er det ikke slik at alle som ble henrettet av tyskere blir inkludert her. Selv om henrettelse var en barbarisk straff, var den ikke forbeholdt motstandshelter. De som ble skutt som gjengjeldelse for sabotasje eller de som ble henrettet for alvorlige forbrytelser ikke knyttet til motstandsbevegelse, blir ikke inkludert.

I stedet skal vi se på de som ofret sitt liv på grunn av handlinger mot okkupasjonsmakten. De som spilte en aktiv rolle i motstandskampen. De som ble begravet til lands eller til vanns, i enkeltgraver og i massegraver, av okkupasjonsmakten uten et merke eller en minnestein.

 

Minnes i samtiden og ettertiden

Årsaken til dette initiativet er at disse menneskene fortjener et bedre minne. To hundre skjebner har forsvunnet ut av historien uten spor. Mange familiemedlemmer vet fortsatt ikke hva som skjedde med dem. Deres mot er ikke dokumentert og deres skjebne ikke notert. Og det er her vi mener at «Norges ukjente motstandshelter» kan gjøre en forskjell.

Vår motivasjon er nært knyttet til vår kamp for de oversette heltene fra andre verdenskrig. Det var den drivkraften som fikk oss involvert i prosjektet for å minnes Pelle-gruppa og det var dette som gjorde at vi tok initiativ til Krigsseilerregisteret. «Norges ukjente motstandshelter» er en naturlig del av dette engasjementet.