Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.
Ole Bjørn Fausa Samlerhuset Funn i Hafrsfjord

Prosjektet Funn i Hafrsfjord får Samlerhuset Norge som hovedsponsor. Målet er å øke forståelsen av en avgjørende hendelse i norsk historie.


Foreningen Funn i Hafrsfjord

Foreningen Funn i Hafrsfjord er en interesseorganisasjon som jobber med å bruke selvgående undervannsbåter ROV (Remote Operated Vehicles) for å undersøke havbunnen i Hafrsfjord etter tegn til slaget i Hafrsfjord mellom Harald Hårfagre og hans motstandere. Slik kan de oppklare om og når slaget fant sted. ROV-ene bruker ultralyd til å finne ut hva som skjuler seg under havbunnen. Bunnen fotoscannes, men røres ikke.

Slaget i Hafrsfjord regnes som et avgjørende slag i Harald Hårfagres samling av Norge til ett rike, og får stor plass i Snorres kongesagaer. Det er imidlertid ikke gjort mange konkrete funn fra slaget, og dateringen, som hittil er lagt til 872, er usikker.

Mesteparten av Hafrsfjord ligger i le for havet, og utbyttingen av vann skjer sakte ettersom munningen er langt grunnere enn fjorden. I tillegg er bunnen i Hafrsfjord mudret, og den passer godt fordi det nærmest hermetiserer gjenstander som når bunnen.


Skal tråle historisk grunn

Funn i Hafrsfjord er en forening igangsatt av fagfolk innen både historie og oljebransjen som ønsker å bruke felles ressurser til å undersøke havbunnen etter Norges kanskje mest avgjørende sjøslag. Slaget i Hafrsfjord var der Harald Hårfagre bekjempet sine største fiender, men det er overraskende få tegn til slaget. Imidlertid er bunnen i den lune fjorden ideell for å ivareta vrakrester og andre gjenstander. Med hjelp av selvgående undervannsbåter skal dette frivillige prosjektet tråle bunnen for å lete etter historisk viktige gjenstander.

I tillegg til Samlerhuset er flere andre sponsorer og samarbeidspartnere med, inkludert Jærmuseet, Saga Heritage Foundation og Subsea 7. Foreningen Funn i Hafrsfjord ledes av Subsea-ingeniøren Sigbjørn Daasvatn, og jobber tett med professor i historie ved Universitetet i Stavanger Torgrim Titlestad. Titlestad har vært interessert i vikingtiden siden han var barn av, og han har stor kunnskap rundt slaget og historien rundt.


Holder leserne våre oppdatert

Samlerhuset Norge har alltid vært opptatt av å formidle historie og samlerglede. Vi er derfor stolte over å ha inngått en avtale med Foreningen Funn i Hafrsfjord. For oss er dette et svært spennende prosjekt som hjelper til med forståelsen av både norsk historie og av vikinger. Vi tror at prosjektet er faglig svært godt rustet til å finne eventuelle bevis på at slaget fant sted.

Samlerhuset inngår som en av hovedsponsorene til prosjektet. Selve arbeidet ivaretas og ledes av Foreningen Funn i Hafrsfjord. Samlerhuset Norge deltar aktivt i prosjektets fremdrift, og utover økonomisk bidrag, bidrar vi med å tilgjengeliggjøre informasjon og bidra til aktiv formidling gjennom prosjektets utvikling og omhandlende de eventuelle funn. Vi er opptatt av å dele så mye som mulig informasjonen med våre lesere, slik at alle som ønsker det kan holdes oppdatert på hva som skjer i en av Norges mest spennende arkeologiske utgravinger. Følg Samlerhusetbloggen for å få tilgang til spennende vikinghistorie og status i prosjektet, eller besøk foreningens side på www.hafrsfjord.org for å få detaljert innsikt og bli en av sponsorene til å realisere prosjektet. De selvgående undervannsbåtene vil ha filmkameraer som foreviger leteaksjonen. Samlerhuset vil også følge prosjektet nøye og dele informasjon om prosjektet og spennende klipp på vår Youtube-kanal.