100 kr "OL-sølvmynt nr. 6, Kunstløperske" 1993

Norsk minnemynt i sølv fra OL på Lillehammer

100 kr OL Kunstløperske 1993

Det ble utgitt totalt 12 forskjellige sølvmynter til OL på Lillehammer med motiver fra olympisk elitesport og norske vinteraktiviteter. Denne 100-kronen i sølv fra 1993 er den sjette i rekken og har motiv av en kunstløperske.

  • Type: Enkeltobjekt
  • Lager: Utsolgt!
Informere meg når samleobjektet blir tilgjengelig.

100 kroner sølvmynt utgitt til OL på Lillehammer

Norske minnemynter i sølv er svært populære hos samlere, og myntene fra Lillehammer-OL er intet unntak. I forbindelse med OL på Lillehammer i 1994 besluttet Norges Bank å gi ut fire forskjellige gullmynter og 12 forskjellige sølvmynter. Sølvmyntene fikk pålydende 50 og 100 kroner og bærer motiver fra henholdsvis norske vinteraktiviteter og olympisk elitesport. Sølvmynten har motiv av en kunstløperske i grasiøs utfoldelse på blank skøyteis. Baksiden prydes av et høyrevendt portrett av Kong Harald V. 

 

  • Norsk minnemynt i sølv fra OL på Lillehammer
  • En klassiker i 92,5 % sølv fra Norges Bank
  • Diameter på hele 39 mm
  • Preget i høyeste proofkvalitet

 

Den legendariske Sonja Henie

Sonje Henie (1912-1969) er tidenes mest kjente norske kunstløperske. Henie vant olympisk gull i 1928, 1932 og 1936 i tillegg til hele ti VM-gull (1927-1936). Fra 1936 var hun profesjonell kunstløperske i store internasjonale isshow og filmer. Henie-Onstad Kunstsenter ble etablert med bakgrunn i donasjoner fra Sonja og ektemannen skipsreder Niels Onstad. Kunstløp fikk en helt spesiell form for oppmerksomhet under OL på Lillehammer. De to amerikanske rivalene Tonya Harding og Nancy Kerrigan fikk stor mediedekning da Hardings eksmann leide inn en overfallsmann til å slå ned Kerrigan i forkant av mesterskapet. Hensikten med overfallet var at Harding skulle overta Kerrigans plass på det amerikanske OL-laget. Begge jentene fikk imidlertid delta, og hele verden fulgte kontroversen mellom de to. Nancy Kerrigan tok til slutt sølvmedalje mens Tonya Harding endte på en åttendeplass etter problemer med for korte skolisser og utsettelse av starten på friløpet. 

 

Tidenes beste olympiske leker

OL på Lillehammer ble betegnet som ”tidenes beste olympiske vinterleker”, og både publikum, værguder og utøvere gjorde sitt til at det ble en folkefest av dimensjoner. For oss nordmenn ble lekene en stor suksess også sportslig, og Norge ble lekenes beste nasjon. Sølvmyntene utgitt i forbindelse med Lillehammer-OL er et verdig minne for fremtiden om tidenes beste OL. 

Informere meg når samleobjektet blir tilgjengelig.
Spesifikasjoner
Pålydende:
100 kroner
Utgivelsesår:
1993
Kvalitet:
Proof
Metall:
92,5 % sølv
Diameter:
39 mm
Vekt:
33,6 gram
Opplag:
67.136
Advers:
Kong Harald V
Revers:
Kunstløperske