Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

Benedetto Pistrucci ( 29. mai 1783 - 16. september 1855) var en fremragende italiensk gravør, medaljist og myntgravør som ble sjefsmedaljør hos Royal Mint i England.

Benedetto Pistrucci er en av de mest anerkjente gravørene i mynthistorienPistrucci var født i Roma. Han ble utdannet i Roma, Bologna og Napoli. Pistrucci lærte seg å modellere i voks hjemme, angivelig fordi han måtte holde seg i ro etter et slagsmål. Hans modeller fikk positiv oppmerksomhet og førte til at han fikk jobb som brosjemaker for kjøpmannen Domenico Desalief. I en alder av 15 år fikk han lærlingeplass hos perlegravør Nicolo Morelli (1771-1830). På tegneakademiet i Campidoglio vant han førstepris i skulptur. Allerede året etter forlot han sin herre og mester for å starte for seg selv.

 

I 1802 ble Pistrucci gift med kjøpmannsdatteren Barbara Folchi. Han fortsatte å jobbe i Roma, slå ut portretter på brosjer og graverte gaveartikler inntil 1814. Da flyttet han til Paris i Frankrike i desember 1814. Her designet han blant annet en brosje av Napoleon. Han flyttet så videre til London, England i 1815, og ble en meget vellykket og velstående brosjedesigner og smykkemaker, og ble til slutt presentert for Master of the Mint, Wellesley Pole, sjefsmedaljør hos Royal Mint i London. Pole tilbød ham stillingen som sjefsmedaljør hos myntverket med eget hus og en lønn på svimlende 500 pund. Men han fikk aldri formelt tiltre stillingen fordi han var utlending! I 1828 kom man til slutt til et kompromiss der William Wyon ble gjort til sjefsgravør og Pistrucci til sjefsmedaljør.

Pistruccis berømte St. Georg og Dragen er bevart på den britiske sovereign-mynten

 

Her skapte Pistrucci blant annet den populære St.George og Dragenutformingen som den dag i dag brukes på britiske sovereign-gullmynter. Han graverte også myntportretter av George III og Georg IV. Blant annet graverte han motivet til «crown»- myntene i 1821-1822, som ble kalt for «den vakreste mynt i Europa» av direktør Denon for det franske myntverket. Han designet også kroningsmedaljen for George IV etter hans besøk i Irland i 1821 og et segl av sølv for Hertugdømmet Lancaster.