Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

Etterretningsagent Arvid Kristian Storsveen, leder av XU, den aller største etterretningstjenesten for de allierte under andre verdenskrig, er hedret med minnemedalje fra Samlerhuset. Storsveen var en av pionerene i norsk motstandskamp og ledet den aller største etterretningstjenesten for de allierte, den norskledede gruppen som gikk under navnet XU.

Minnemedaljen er utført i bronse, og i tillegg til en  rakrygget og dresskledd Arvid Storsveen bærer medaljen flere symboler fra etterretningsarbeidet. Medaljen er designet av den norske illustratøren Endre Skandfer.

Arvid Storsveen spilte en viktig rolle med etterretning under andre verdenskrig

Pioner i alliert tjeneste

Arvid Kristian Storsveen var en av pionerene i norsk motstandskamp under 2. verdenskrig. Med Ingeniørvåpenets befalsskole i bagasjen deltok han som fenrik i kampene i felttogene våren 1940. Ved disse kampenes slutt var ikke veien lang til illegalt motstandsarbeid, som deretter førte til en ledende rolle i organiseringen av norsk etterretningsvirksomhet i de kritiske faser midt under okkupasjonen. Medaljen gjenforteller historien om den største allierte etterretningstjenesten under 2.verdenskrig, gruppen som gikk under dekknavn XU. Storsveen ga sitt liv til motstandskampen da han ble skutt i kamp med Gestapo i Oslo i april 1943 bare 28 år gammel.

XU - etterretningsarbeidets spydspiss

Den hemmelige norske etterretningstjenesten XU ble ledet av Ingeniør Arvid Storsveen. Tross i det svært betydningsfulle arbeidet etterretningsagentene gjorde, så har deres betydelige arbeid vært til dels lite kjent. Kanskje ligger det i sakens natur. Det er imidlertid i ettertid gjort en innsats for å dokumentere disse heltene, og blant annet har forfatterne Jan Petter Pettersen, Siv Ellen Omland, Einar Sæther og Svein Sæther skrevet bøker om temaet.  Arvid Storsveen er i særdeleshet trukket frem, og ved Blindern i Oslo finnes Arvid Storsveens plass, hvor også et monument over krigshelten står oppført.

Blant andre helter i serien Kampen for frihet
I anledning frigjøringsjubileet har Samlerhuset rettet spesielt fokus på helter og hendelser under 2.verdenskrig som er litt mindre kjente. Gjennom medaljeserien "Kampen for frihet 1940-1945" er et utvalg helter trukket frem og hedret på bronsemedaljer, herunder krigsseiler Ingvald Wahl, Kommandant Eriksen ved Oscarsborg, General Fleischer og slaget om Narvik, Carl Fredriksens transport som sto bak den største redningen av jøder blant mange flere. Vedlagt følger utfyllende historisk dokumentasjon ført i penn av de anerkjente krigshistorikerne Arnfinn Moland og Ivar Kraglund. Medaljeserien fremhever således høydepunkter i den norske motstandskampen med både medalje og fyldig dokumentasjon.