Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

Kommanderende admiral melder: ”I natt har tyske krigsskip passert Oslofjord festning. Klokka 04.30 meldtes det om heftig kamp med festningens batterier.” Tidlig om morgenen den 9. april 1940 kom krigen til Norge og dette var nyhetsmeldingen som ble kringkastet på NRK radios morgensending klokken 07.00. Det tyske krigsskipet Blücher hadde tatt seg innover Oslofjorden og de tyske soldatene nærmet seg Oslo der konge og regjering befant seg.

23. september hadde høstens store, norske spillefilm ”Kongens nei” premiere. Samlerhuset er stolt samarbeidspartner i filmen der den danske skuespilleren Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen spiller hovedrollene som Kong Haakon og Kronprins Olav.

”Kongens nei” handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, hvor den norske kongen får et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden. Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flukt. De bestemmer seg for å skille lag uten å vite om de noensinne vil se hverandre igjen. Kronprinsesse Märtha reiser med barna til Sverige, mens kong Haakon og kronprins Olav blir igjen i Norge for å fortsette kampen. Etter tre døgns desperat flukt, fatter kong Haakon sin endelige beslutning. Han nekter å kapitulere selv om dette kan koste både ham selv, hans familie og mange uskyldige nordmenn livet.

Samlerhuset er stolte av å ha samarbeidet med produksjonsteamet bak Kongens NeiSamlerhuset har som formål å skape samlerglede og er opptatte av å formidle og levendegjøre viktige historier. Historiene fra 2. verdenskrig og den norske motstandskampen er nettopp slike historier vi ønsker å bidra til at vi ikke må glemme. Det var derfor naturlig og gledelig for oss å ønske å være en del av den nye, norske spillefilmen ”Kongens nei”, og vi er svært stolte over å være en offisiell samarbeidspartner til filmen.

Filmen regisseres av den rutinerte og prisbelønnede filmregissøren Erik Poppe og setter de tre dramatiske døgnene i april 1940 praktfullt i scene. Vi får se en tydelig beveget konge, i den danske skuespilleren Jesper Christensens skikkelse, der han taler i ekstraordinært statsråd den 10. april 1940. Christensen er kjent fra blant annet James Bond, og portretterer kong Haakon som er tydelig i sin sak: Kong Haakon nekter å rette seg etter den tyske okkupasjonsmaktens krav. En enstemmig regjering stiller seg bak kongens syn og kampen om et fritt Norge føres videre. I ”Kongens nei” blir vi ytterligere kjent med en konge de fleste av oss ikke har et like personlig forhold til i dag, og med den stolte historien bak vår norske kongefamilies rolle for norsk motstandskamp. Vi gleder oss til premieren 23. september!

Den offisielle minnemedaljen ”Kongens Nei”
Kong Haakon VIIs rungende nei i april 1940 har blitt historisk, og både kongen og kongefamilien spilte en uvurderlig rolle for norsk motstandskamp under 2. verdenskrig. Nå utgir Det Norske Myntverket samlingen «Leve Kongen – Den lange reisen hjem» for å hedre denne innsatsen. Med Kongens nei som utgangspunkt tar samlingen deg gjennom viktige og spennende temaer på stolte og imponerende minnemedaljer i bronse belagt med 24 karat gull og sort platina.Les mer og kjøp medaljen her>>