Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.

Fairmined rettferdig gull

Visste du at 90 % av verdens gullgruvearbeidere arbeider i småskalagruver? Mange av disse jobber under uverdige arbeids- og miljøforhold. Derfor har Samlerhuset og Det Norske Myntverket bestemt seg for å samarbeide med alliansen for ansvarlig gullutvinning (ARM) og støtte organisasjonen Fairmineds arbeid for rettferdig gruvedrift med gode arbeidsforhold, rettigheter og miljø rundt gruvene – for gruvearbeidere i nåtid og fremtid.

Samlerhuset og Det Norske Myntverket var første i Norge til å ta dette initiativet, og vi reiste også til Colombia for å se på hvordan gruvedriften foregikk. Der fikk vi lære mye om hvordan det påvirket lokalsamfunnet. I et landsbyområde der alternativene var gruvedrift eller landbruk, har en Fairmined-sertifikasjon betydd at jobb i gruven betyr sikret lønn og pensjon bedre enn å jobbe som jordbruker.

Hva er Fairmined?

Fairmined er en kvalitetsstandard som gis til småskalagruver som sikrer arbeidsforholdene for alle medlemmene. Dette handler om verdige forhold for mange arbeidere i en bransje med ikke bare gode forhold fra tidligere. Ideen om Fairmined kommer fra The Alliance for REsponsible Mining (ARM), som jobber spesifikt for små foretak innen gruvedrift. Både sosial rettferdighet og miljøhensyn vektlegges for ARM.

Med Fairmined har verdens gullindustri kunnet sikre seg at gullet de kjøper er fra anstendige gruver. Slik vil sosialt bevisste kunder kunne vite hvordan gullet kom til butikkene, og de vil vite at ved å kjøpe Fairmined gull, vil de støtte opp om gruvedrift som tar hensyn til sine ansatte. 

Rettferdig gull er gull å være stolt av.

Les mer om rettferdig gull og Fairmined-sertifisering på Samlerhuset-bloggen.

Nobels Fredspris: Rettferdig gull i rettferdighetens medalje

Samlerhuset og Det Norske Myntverket er svært stolte av å være initiativtaker til at Nobels Fredspris-medaljen fra 2015 har vært preget i sporbart rettferdig gull. Nobels fredspris er blant verdens mest prestisjefylte utmerkelser, og medaljen må dermed sies å være verdens mest prestisjefylte medalje.

Det Norske Myntverket har hatt det ærefulle oppdraget med å prege gullmedaljen helt siden starten i 1902. Siden 2003 har Samlerhuset vært deleier og så eier av Det Norske Myntverket. Det å benytte rettferdig gull til en pris som handler om å skape fred og rettferdighet var en helt naturlig slutning for oss.

Verdens første medalje i rettferdig gull

Kongens nei i rettferdig gull

Verdens første minnemedalje i rettferdig gull er preget ved myntverket på Kongsberg: Spesialutgaven Kongens Nei utgitt i et begrenset opplag på 500 eksemplarer. Nå håper vi at resten av verdens mynt- og medaljeprodusenter også får øynene opp for Fairmined. Rettferdig gull er fremtidens gull.