Ingen forpliktelser 30 dager full returrett

Logg inn

Velkommen,

66 81 15 00
Din handlekurv er tom.
Gustav Vigelands skulptur "Foster"

I 2019 skal Gustav Vigeland feires 150 år etter at han ble født. I den anledning gis det ut en jubileumsmynt, og fredag lanserte Norges Bank vinnerutkastet.

Skulpturen Fostre av Gustav VigelandFem kunstnere ble invitert til en konkurranse om utformingen. Vinneren av konkurransen ble Håkon Anton Fagerås med motivet «I arbeid» (se bilde av kunstner og motiv).

Myntinteresserte drar muligens kjensel på navnet. Det var Fagerås som designet portrettet av Kong Harald V og Dronning Sonja til minnemynten i anledning deres 75-årsjubileum.

Som billedhugger har Fagerås kunnet sette seg inn i prosessen til Vigeland, og nettopp dette kan ha vært avgjørende. I juryens vurdering het det at:

«Motivet har en finstemt komposisjon der kunstnerens blikk er rettet mot verket. Sammen med Vigelands blikkretning danner posituren en trekant som binder kunstneren og verket tydelig sammen. [...] Den litt røffe modelleringen synliggjør billedhoggerens arbeidsprosess. Kunstneren har med hell billedgjort tankearbeidet som ligger bak Vigelands omfattende produksjon.»

Motivet viser Gustav Vigeland og skulpturen «Foster», som utgjør midtstykket i «Barneplassen», en sirkelformet plass på en halvøy i Frognerdammen i Vigelandsparken i Oslo. Skulpturen er omringet av svært unge, nær nyfødte, barn. Det er ikke uvanlig å se Barneplassen i sammenheng med de dynamiske figurene på broen, som strekker seg langt både i bevegelse og alder.

Norges Bank skriver at det vil bli gjort mindre justeringer i motivet før mynten settes i produksjon. De nevner også at det planlegges flere arrangementer gjennom jubileumsåret, men at lanseringsdatoen skal fastsettes senere.

Gustav Vigeland ble for øvrig født den 11. april 1869. 

Hovedbildet er utsnitt fra Norges Banks bilde som fulgte med pressemeldingen.
Bildet «Foster» på Barneplassen er tatt av Shyamal, Wikimedia Commons.